Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer δεσμεύθηκε σήμερα να πωλεί σε τιμή κόστους ορισμένα από τα φάρμακα και τα εμβόλιά της σε 45 φτωχές χώρες, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Προς το παρόν, πέντε χώρες (Σενεγάλη, Ρουάντα, Γκάνα, Μαλάουι και Ουγκάντα) συμμετέχουν σ’ αυτή τη συμφωνία, η οποία επικεντρώνεται σε πέντε θεραπευτικούς τομείς: τις μολυσματικές νόσους, την ογκολογία, τις σπάνιες νόσους, τις φλεγμονώδεις νόσους και τη γυναικεία υγεία.
«Η δέσμευση αυτή θα επιτρέψει σε σχεδόν 1,2 δισεκατομμύριο ανθρώπους επιπλέον την πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια για τα οποία έχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας η Pfizer και τα οποία είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άντζελα Χουάνγκ, στέλεχος της Pfizer.
Συνολικά 23 εμβόλια και φάρμακα της εταιρείας καλύπτονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας στους εν λόγω τομείς. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα πολλές θεραπείες κατά καρκίνων, αλλά επίσης το αντιιικό Paxlovid και το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19.
Aν έχει επιτευχθεί έπειτα από διαπραγμάτευση μια χαμηλότερη τιμή στο πλαίσιο των προσπαθειών για δίκαιη αντιμετώπιση των χωρών στη μάχη κατά της πανδημίας, αυτή θα είναι η τιμή που θα ισχύσει, διευκρίνισε η Pfizer.
Εξάλλου, αν άλλα φάρμακα αναπτυχθούν στο μέλλον στους τομείς αυτούς, θα περιληφθούν αυτομάτως στη συμφωνία.
Η πώληση σε τιμή κόστους σημαίνει ότι στις εν λόγω χώρες θα χρεώνονται μόνο τα κόστη παρασκευής και οι δαπάνες μεταφοράς.
Η συμφωνία θα εφαρμοστεί έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα για όλες τις χώρες με χαμηλό εισόδημα και για 18 χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα, όπως αυτές ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Pfizer οφείλει εξάλλου να εργαστεί μαζί με τις πέντε χώρες που συμμετέχουν ήδη στη συμφωνία για να εντοπισθούν οι απαραίτητες αλλαγές -ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαδικασίες, τις υποδομές ή ακόμη την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- ώστε οι θεραπείες αυτές να φθάνουν πράγματι στους ασθενείς.
Οι μολυσματικές νόσοι σκοτώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σ’ αυτές τις φτωχές χώρες, σύμφωνα με την επιχείρηση.