Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, από το Τόκιο ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν αν αυτή δεχόταν επίθεση.
«Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε.
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Τόκιο μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Μπάιντεν απάντησε “ναι” όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν, αν δεχόταν επίθεση.
Ο Τζο Μπάιντεν,τόνισε ότι το Πεκίνο δεν έχει τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει βία για να καταλάβει την Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο».
«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε. «Συμφωνούμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το έχουμε υπογράψει (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αναμένει πως κάτι τέτοιο “δεν θα γίνει” ούτε θα υπάρξει απόπειρα για να γίνει.
Πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές δηλώσεις υποστήριξης της Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες, όπως σχολιάζει το Associated Press.
Σημειώνοντας ότι αναμένει πως μια εισβολή αυτού του είδους «δεν θα γίνει», ο Μπάιντεν σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από την ένταση με την οποία ο κόσμος θα κάνει» την Κίνα «να καταλάβει» το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει σε περίπτωση εισβολής. Ωστόσο ο Μπάιντεν σημείωσε παράλληλα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης δασμολογικών φραγμών για την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα» για «την βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. «Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία», συνέχισε. Αν «οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;», διερωτήθηκε.