O Πούτιν ρίχνει στο πεδίο τα θηριώδη τεθωρακισμένα «Terminator», αλλά και νέας γενιάς όπλα λέιζερ, που καταρρίπτουν τα εχθρικά drones – H λίστα των 10 αιτημάτων της Άγκυρας και η επίθεση Τσαβούσογλου στη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε
Παράλληλα με την εξέλιξη των σφοδρών μαχών στην Ουκρανία, όπου πάντως οι δυνάμεις άμυνας της χώρας δηλώνουν ότι κερδίζουν έδαφος στο βόρειο μέτωπο, η Δύση καλείται να διαχειριστεί τις τουρκικές αντιρρήσεις στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα υλοποίησε τις απειλές της προβάλλοντας προσωρινό βέτο στην έναρξη της διαδικασίας και διατυπώνοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένα δεκάλογο απαιτήσεων.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίκεν ότι πρέπει να απαντηθούν οι ανησυχίες της χώρας του. Ο Λευκός Οίκος πάντως εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τουρκικές ενστάσεις θα ξεπεραστούν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να δεχθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον τις ηγεσίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε μία πρώτη συμβολική και ουσιαστικά επαφή από τη στιγμή που οι δύο χώρες εγκατέλειψαν την ουδετερότητα και επέλεξαν να ενταχθούν στη Συμμαχία.
Απειλές και όπλα νέας γενιάς από τη Ρωσία
Σε δηλώσεις που έκανε τη νύχτα ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, Ρασίντ Νουργκαλίεφ, αν και παραδέχθηκε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «δυσκολίες» στα μέτωπα της Ουκρανίας, διαμήνυσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως λέει την εισβολή η Μόσχα, «θα συνεχιστεί ως το τέλος». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο, θα συνεχιστεί η επιχείρηση ως την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί η προστασία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», όπως ανέφερε.
Οι «δυσκολίες» για τις οποίες μιλά η ρωσική πλευρά, φαίνεται να αφορούν στη σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις περνούν στην αντεπίθεση, επανακτώντας εδάφη που είχαν χαθεί. Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο, στρατεύματα της χώρας κέρδισαν έδαφος γύρω από το Χάρκοβο, απελευθερώνοντας χωριά και δίνοντας σκληρές μάχες σε πολλές περιοχές.
Πάντως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται αποφασισμένος να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση, που ισχύει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, για ακόμα τρεις μήνες. Μία τέτοια κίνηση ερμηνεύεται ως ένδειξη για το πόσο (τουλάχιστον), αναμένει το Κίεβο ότι μπορεί να διαρκέσει ο πόλεμος.
Νωρίτερα την Τετάρτη οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους ανατίναξαν τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στη Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία.
Την πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να επιμείνει στις επιδιώξεις που έχει στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες ότι η Μόσχα επιστρατεύει για τον πόλεμο, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο, τα θηριώδη στρατιωτικά οχήματα «Terminator». Τα τεθωρακισμένα αυτά υποστηρίζουν μονάδες πεζικού και έχουν την ικανότητα να μάχονται σε αστικές περιοχές. Η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες σε στρατιωτικά άρματα μάχης, καθώς οι Ουκρανοί είναι καλά εξοπλισμένοι για την αντιμετώπισή τους.
Οι Ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι χρησιμοποιούν νέας γενιάς ισχυρά όπλα λέιζερ κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – drones – με τα οποία οι Ουκρανοί ενισχύουν την άμυνά τους. Τα ρωσικά λέιζερ «Zadira» λέγεται ότι όχι μόνο μπορούν να «τυφλώσουν» δορυφόρους, όπως τα ανάλογα όπλα παλαιότερου τύπου, αλλά να «κάψουν» ένα drone σε απόσταση 5 χιλιομέτρων σε πέντε δευτερόλεπτα.
Στα άκρα και η Τουρκία με το ΝΑΤΟ
Η κίνηση της Τουρκίας να προβάλει βέτο ουσιαστικά, μπλοκάροντας κάθε ψηφοφορία στην έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να επεξεργαστεί τα ενταξιακά αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, προκάλεσε ανησυχία στους κόλπους της Συμμαχίας με τον γενικό γραμματέα της Γενς Στόλτεμπεργκνα παραδέχεται ότι αυτή η αναβολή μπορεί να οδηγήσει σε χρονοτριβή.
Πρακτικά το πρώτο στάδιο που προβλέπεται για την έγκριση της αίτησης των δύο χωρών μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, όπως υπολογιζόταν αρχικά. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα παίζει και με το χρόνο, αφού η ηγεσία του ΝΑΤΟ θέλει να προχωρήσει γρήγορα η ενταξιακή διαδικασία, ως μία κίνηση που θα καθησυχάσει τις ανησυχίες του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για την αντίδραση της Ρωσίας στο ενδιάμεση διάστημα, ως ότου γίνουν πλήρη μέλη του Συμφώνου.
Η Άγκυρα φέρεται να ζητά την ικανοποίηση μια λίστας δέκα αιτημάτων, που αφορούν κυρίως τις σχέσεις των δύο χωρών με φιλοκουρδικές οργανώσεις και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ή με Γκιουλενιστές.
Μετά την κίνηση αυτή έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν μίλησε τηλεφωνικά με κυβερνητικούς παράγοντες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και τη Σουηδία και Φινλανδία, αξιώνοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων της Άγκυρας για την άρση των αντιρρήσεών της. «Εάν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν είναι δυνατή» φέρεται να ξεκαθάρισε ο Καλίν.
Πάντως ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα δεχθεί σήμερα τους ηγέτες της Σουηδίας και της Δινλανδίας εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά και η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσει. Λίγο νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης ο Τσαβούσογλου επιδόθηκε και σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα κατά της Σουηδής ομολόγου του Αν Λίντεπαραβιάζοντας κάθε έννοια πρωτοκόλλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε εκνευρισμένος και χρησιμοποίησε προσβλητικά υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι τον ενοχλεί η… «φεμινιστική πολιτική» της Λίντε!!!