Πεπεισμένος ότι η χώρα του θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, από το Βερολίνο.
Ακόμη, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη γερμανική πρωτεύουσα, στην οποία είναι προσκεκλημένος -όπως και η ομόλογός του της Σουηδίας, Αν Λίντε- ο Χααβίστο είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση» που δημιουργήθηκε μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά την προσεχή Δευτέρα, 16 Μαΐου.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τον ενημερώσει σχετική με την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η πλευρά της Άγκυρας για το ενδεχόμενο ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας.
ΥΠΕΞ Φινλανδίας: Θα συναντηθούμε και σήμερα με Τσαβούσογλου
«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος-μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
«Και ασφαλώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε. Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.
Μάλιστα, το «ΟΚ» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε και το κυβερνών κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν.