Οι φιλορωσικές αρχές στη Χερσώνα σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Πούτιν να προσαρτήσει την περιοχή

Η κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία σχεδιάζει να ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την ενσωματώσει στη Ρωσία, μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο της εκεί ελεγχόμενης από τη Ρωσία διοίκησης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συμβάλλει στη χερσαία σύνδεση μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, η Ρωσία εισάγει το δικό της νόμισμα, τα μέσα ενημέρωσης και τις υπηρεσίες διαδικτύου σε τμήματα της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο στρατός της, ιδίως στη Χερσώνα.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πόλη – για να δει αν οι κάτοικοί της θέλουν να δημιουργήσουν μια φιλορωσική αποσχισθείσα «λαϊκή δημοκρατία» – αλλά η ψηφοφορία θα είναι παράνομη και εικονική.

Γιατί η Ρωσία επικεντρώνεται στη Χερσώνα;

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα στις αρχές Μαρτίου – μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε.

Πριν από την εισβολή, είχε πληθυσμό 290.000 κατοίκων. Αλλά, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχό της, περίπου το 40% των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει έκτοτε την πόλη.

Εάν η Ρωσία στοχεύει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, η Χερσώνα, στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, θα είναι το κλειδί, λέει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Τι αλλαγές έχει κάνει η Ρωσία στη Χερσώνα;

Οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές απέπεμψαν τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χερσώνας από τη θέση του. Ο Ihor Kolykhaiev «δεν συνεργάστηκε» με τις δυνάμεις κατοχής, ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Στη θέση του εγκαταστάθηκε μια φιλορωσική διοίκηση για την πόλη και τη γύρω περιοχή.

Η πρόσβαση στα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια έχει αποκλειστεί και οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν αντικατασταθεί με ρωσικούς, ενώ οι κάτοικοι της Χερσώνας έχουν κληθεί να ακούνε φιλορωσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για τις ειδήσεις τους.

Η νέα περιφερειακή κυβέρνηση καταργεί, επίσης, σταδιακά το νόμισμα της Ουκρανίας, τη γρίβνα, και εισάγει το ρωσικό ρούβλι. Η τετράμηνη μετάβαση ξεκίνησε την 1η Μαΐου, με τις αρχές να απαγορεύουν τις παραδόσεις ουκρανικού χρήματος στις τράπεζες.

Οι κάτοικοι της Χερσώνας δήλωσαν στο BBC ότι οι στρατιωτικές αρχές άρχισαν να πληρώνουν τις συντάξεις των ανθρώπων σε ρούβλια. Αλλά πολλοί προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αψηφήσουν τις ρωσικές κινήσεις.

 

Σκοπεύει η Ρωσία να διεξάγει δημοψήφισμα;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε τους κατοίκους πως η Ρωσία σκοπεύει να πραγματοποιήσει «δημοψήφισμα» στην περιοχή της Χερσώνας, για την απόσχιση από την Ουκρανία και τη μετατροπή της σε «λαϊκή δημοκρατία».

Συνέστησε στους πολίτες να μην δίνουν στις ρωσικές αρχές προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς διαβατηρίων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραποίηση των ψήφων.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε, σε ενημέρωση τον Απρίλιο, ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν ο μοναδικός τρόπος για τη Ρωσία να δικαιολογήσει την κατοχή της.

Πούτινφιλορωσικές αρχέςΧερσώνα