Βρετανία: Προς εφαρμογή του σχεδίου απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα

Κανονικά προχωράει το Λονδίνο το νέο σχέδιο απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεχτεί πολλές αντιδράσεις. Αυτή την εβδομάδα θα ενημερωθούν όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται να μείνουν στη χώρα, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

Αυτοί θα μετεγκατασταθούν στην Ρουάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της να στέλνει στη χώρα αυτή που βρίσκεται στην ανατολική Αφρική, ανθρώπους που ζητούν άσυλο στη Βρετανία, είπε ότι περιμένει αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, πως αναμένει δικηγόρους, που εκπροσωπούν κάποιους από αυτούς που έχουν ειδοποιηθεί ότι θα μετεγκατασταθούν, ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επικείμενη απομάκρυνσή τους προς τη Ρουάντα.

Πάντως, οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να γίνουν τους επόμενους μήνες.

«Αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο της πράξης και ξέρουμε ότι θα πάρει χρόνο καθώς κάποιοι θα προσπαθήσουν να ματαιώσουν τη διαδικασία και να καθυστερήσουν τις απομακρύνσεις» σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Ηνωμένα Έθνη: Παραβιάζεται η διεθνής νομοθεσία
Η συμφωνία που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στην χώρα στην Ρουάντα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς νόμου, αποφάνθηκε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι «η απόπειρα μετακίνησης της ευθύνης στις αιτήσεις για καθεστώς πρόσφυγα είναι απαράδεκτη».

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι το σχέδιο συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο.

Η συμφωνία με τη Ρουάντα, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία με 120 εκ. λίρες (144 εκ. ευρώ) και ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα, προβλέπει ότι οι μετανάστες -των οποίων δεν διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητα ούτε ο τρόπος άφιξής τους στο βρετανικό έδαφος- θα «ενσωματωθούν στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», βάσει της ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα.

Το σχέδιο αυτό του Λονδίνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι είναι «απάνθρωπο», ενώ η αντιπολίτευση έκρινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή παρέστη σε γιορτή γενεθλίων εν μέσω lockdown.

ΒρετανίαΡουάντα