Η ΕΕ δεν έχει εξωτερική πολιτική και σέρνεται στη γραμμή της Ουάσιγκτον, λέει ο Λαβρόφ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται πλήρως στη γραμμή της Ουάσιγκτον και δεν έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στην Αλγερία.

Ο Λαβρόφ πέταξε «καρφιά» εναντίον του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι «κορυφαίος διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ωστόσο, πιθανότατα σύντομα θα δούμε ότι αυτή η θέση του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ θα εξαφανιστεί, διότι η ΕΕ δεν έχει σχεδόν καμία εξωτερική πολιτική και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη γραμμή που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Την ίδια στιγμή επιτέθηκε στον Ζοζέπ Μπορέλ για την πρότασή του να χρησιμοποιηθούν τα παρακρατημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας για να καταβληθούν πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ο Ζοζέπ Μπορέλ θέλει να «αρπάξει» τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε κλοπή την ιδέα του Ζοζέπ Μπορέλ . «Η πρόταση αυτή είναι, σαν να λέμε κλοπή, την οποία δεν προσπαθούν καν να αποκρύψουν».

Τι ισχύει με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, είχε ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων τοποθετημένα εκτός συνόρων. Υπό κανονικές συνθήκες αυτή είναι μια πολύ συνήθης και συμφέρουσα πρακτική των κεντρικών τραπεζών. Όμως, μέσα στη συγκυρία του πολέμου αυτά τα περιουσιακά στοιχεία «πάγωσαν» στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλαν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Μάλιστα ο μεγαλύτερος όγκος ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων εκτός συνόρων ήταν στη Γαλλία και έφταναν τα 71 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά «πάγωσαν» περίπου αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μέτρο αυτό ελήφθη ώστε να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η ρωσική κεντρική τράπεζα για να στηρίξει το ρούβλι, αλλά και για να έχει δυσκολίες η ρωσική κυβέρνηση να αποπληρώνει το χρέος της που ήταν σε ξένο συνάλλαγμα. Δηλαδή, ήταν ένας μοχλός πολιτικής πίεσης για να σταματήσει ο πόλεμος και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος. Γι’ αυτό και η τυπική μορφή αυτής της παρακράτησης δεν ήταν κατάσχεση, αλλά «πάγωμα» της δυνατότητας να κάνει η Ρωσία συναλλαγές με αυτά. Κατά τα άλλα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν άλλαξε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, αυτά τα χρήματα η ΕΕ να τα κατάσχει και με αυτά να πληρώσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το κόστος της οποίας αναμένεται να είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

ΕΕΛαβροφΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία