Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό του ΟΗΕ για 3.381, με 1.000 από αυτούς μόνο στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Η ομάδα του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει 55 ειδικούς στην Ουκρανία, έχει πει πως οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προκληθεί από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, τα οποία επηρεάζουν μια ευρεία περιοχή.
“Εργαζόμαστε με βάση εκτιμήσεις, αλλά το μόνο που μπορώ να πω για τώρα είναι πως είναι χιλιάδες περισσότεροι από τους αριθμούς που δίνουμε αυτή τη στιγμή σε εσάς”, δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής που ερευνά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία από το 2014, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, απαντώντας σε ερώτηση για τον συνολικό αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.
“Η μεγάλη μαύρη τρύπα είναι πραγματικά η Μαριούπολη, όπου είναι δύσκολο για εμάς να έχουμε πλήρη πρόσβαση και να εξασφαλίσουμε πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες”πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πόλη λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που έχει δει τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου.
Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και αποκαλεί την εισβολή “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποστρατιωτικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως αυτό είναι ένα ψευδές πρόσχημα για να εξαπολύσει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
Η Μπόγκνερ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από ένα ταξίδι στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα όπου επισκέφθηκε περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ που είχαν καταληφθεί προηγουμένως από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η ομάδα της έχει αναφορές για τουλάχιστον 300 εξωδικαστικές εκτελέσεις σε οικισμούς βόρεια του Κιέβου, περιλαμβανομένης της Μπούτσα, είπε και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Συνάντησαν έναν 70χρονο άνδρα που κρυβόταν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες σε ένα υπόγειο που είχε τόσο πολύ κόσμο ώστε αναγκαζόταν να κοιμηθεί όρθιος, δένοντας το σώμα του πάνω σε ξύλινες ράγες ώστε να μην πέσει. Η Μπόγκνερ εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι αμφότερες οι πλευρές χρησιμοποιούν σχολεία ως στρατιωτικές βάσεις, με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η ομάδα της ερευνά επίσης “αξιόπιστες καταγγελίες”, όπως τις χαρακτήρισε, για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και εκτελέσεις από ουκρανικές δυνάμεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και συνδεόμενων με αυτές ένοπλων ομάδων.
“Σε ό,τι αφορά την έκταση των παραβιάσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η κλίμακα είναι σημαντικά μεγαλύτερη στην πλευρά των καταγγελιών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, καταγράφουμε επίσης παραβιάσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις”, είπε.