Ο Γάλλος πρόεδρος, στο πρώτο ταξίδι του μετά την ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του επισκέφτηκε το Βερολίνο – Μαζί με τον γερμανό καγκελάριο τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την αποκλιμάκωση – Δεσμεύονται να συνεχίσουν τη βοήθεια στο Κίεβο
Δεν ήταν άλλη μια γαλλογερμανική επίδειξη φιλίας και συνεργασίας, όπως άλλωστε συνηθίζουν παραδοσιακά οι δύο χώρες με αφορμή την εκλογή των νέων ηγετών τους.
Το πρώτο ταξίδι του Εμμανουέλ Μακρόν, που μόλις πριν από δύο μέρες ορκίστηκε ξανά πρόεδρος της Γαλλίας έγινε συνειδητά την Ημέρα της Ευρώπης. Οι καθιερωμένες εθιμοτυπικές τιμές στην καγκελαρία θύμιζαν εν πρώτοις παλιές εποχές. Τίποτα όμως τη φετινή 9η Μαΐου δεν είναι το ίδιο με πριν.
«Ζούμε ένα τέλος εποχής» ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει τα όρια της Ευρώπης». Ένας πόλεμος που αναγκάζει τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τη χώρα που δέχεται ρωσική επίθεση «ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά». Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια νέα χάραξη των συνόρων με τη βία. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες, θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες».
«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» τόνισε ο Όλαφ Σολτς. Αυτό αποδεικνύει η προσπάθεια της Ουκρανίας για μια ευρωπαϊκή πορεία. Στο σημείο αυτό έστειλε συγχρόνως κι ένα μήνυμα προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας ότι εμπόδια του παρελθόντος – τα οποία σημειωτέον είχε θέσει η Γαλλία – θα ξεπεραστούν. Έμφαση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων έδωσε πάντως και ο πρόεδρος Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου.
Αναφορικά με το ουκρανικό μέτωπο, έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία απηύθυνε εκ νέου ο Εμμανουέλ Μακρόν. «Αυτός είναι ο στόχος μας» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις, τους όρους των οποίων θα αποφασίσει η ίδια. «Ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Ουκρανία έχει βαθιές συνέπειες για όλους μας, τους πολίτες της Ευρώπης και γι αυτό επιτακτική είναι η ανάγκη κοινής δράσης», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Και ο καγκελάριος Σολτς έκανε λόγο για ανάγκη να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα με στόχο την αποκλιμάκωση, μετά από πολλές εβδομάδες πολέμου. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια «υπαγορευμένη ειρήνη», η οποία θα προσβάλλει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις προς τη Μόσχα, ανέφερε επίσης ο Εμμανουέλ Μακρόν. Και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα, προωθώντας κοινές πρωτοβουλίες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η γαλλογερμανική φιλία προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Την εμβάθυνση, τέλος, της γαλλογερμανικής συνεργασίας για προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, πεδίο στο οποίο η Γαλλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, χαιρέτισε ο καγκελάριος Σολτς. Εμφανίστηκε ωστόσο συγκρατημένος αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλά πεδία μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία, χωρίς να απαιτείται αλλαγή στις θεμελιώδεις Συνθήκες. Όπου όμως υπάρχει σύγκλιση και περιθώριο βελτίωσης, η Γερμανία θα συνδράμει, ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.
Σήμερα το πρωί μιλώντας στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασε την ιδέα μιας συνολικής μεταρρύθμισης της ΕΕ με αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υποστηρίζοντας έτσι πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια Ευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση.