Τα σημάδια στη σημερινή παρέλαση για τη νίκη της 9ης Μαϊου που φούντωσαν τις φήμες – Οι Δυτικοί μιλάνε για Πάρκινσον, σχιζοφρένεια και καρκίνο, αλλά και για ένα χειρουργείο – Το «παιχνίδι» αντικατάστασης του προέδρου της Ρωσίας για όσο καιρό θα νοσηλεύεται
Οπως και στην περίπτωση του Τούρκου προέδρου, οι άνθρωποι που γνωρίζουν αν και τι ακριβώς συμβαίνει, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και βέβαια δεν ανοίγουν το στόμα τους εάν πράγματι κάτι συμβαίνει. Οπως και να έχει, οι διάφορες θεωρίες, βασισμένες σε φήμες και στην εμφάνιση του Ρώσου προέδρου, μιλούν για καρκίνο στην κοιλιά, για Πάρκινσον και σχιζοφρένεια!
Το τελευταίο μπορεί να είναι ακραίο, αλλά αυτό τον καιρό έχουν καταλυθεί τα όρια της σοβαρότητας στη δημόσια σφαίρα. Αυτά λέγονται για έναν πολιτικό που -όποια γνώμη κι αν έχει κανείς γι’ αυτόν- διοικεί μία χώρα εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει αποδειχθεί σκληρός αντίπαλος και ιδιαίτερα ικανός τακτικιστής. Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνισή του έχει πραγματικά αλλάξει, αλλά είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι εμφανείς.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είτε από ματαιοδοξία, είτε συνδέοντας την εξουσία με την εικόνα δύναμης και πυγμής, δεν αφέθηκε στα χέρια του ανελέητου χρόνου. Οι φήμες, πάντως, θα αποκτήσουν κάποια υπόσταση και θα φουντώσουν σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ειδικά σε μια τόσο νευραλγική συγκυρία δεν θα έμπαινε στο χειρουργείο, ακόμα και για να αποτρέψει την κυκλοφορία σεναρίων. Για πρώτη φορά κυκλοφορούν πληροφορίες από δυτικά μίντια ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν προγραμματισμένη για το δεύτερο μισό του Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μη κατονομαζόμενη πηγή του Κρεμλίνου φέρεται να δηλώνει: «Υπάρχει αίσθηση του κατεπείγοντος και όσο και να το επιθυμεί ο ίδιος, δεν μπορεί να το καθυστερήσει άλλο».
Σύμφωνα με δυτικές πηγές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αντέδρασε σφόδρα σχετικά με το ενδεχόμενο να μεταβιβάσει πρόσκαιρα την εξουσία του σε άλλο πρόσωπο». Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσίας, η εξουσία του προέδρου περνάει αυτομάτως και αποκλειστικά στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, εάν ο πρόεδρος για κάποιον λόγο δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του. Πρόκειται για έναν 56χρονο τεχνοκράτη, ο οποίος δεν έχει διακριθεί ούτε για την ευστροφία του, ούτε για την τόλμη του.
Δεν έχει, μάλιστα, σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες, που αναφέρονται αποκλειστικά στον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.Πάντα σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως τις αμερικανικές και τις βρετανικές, ο Ρώσος πρόεδρος είχε μια πολύωρη συζήτηση με τον άνθρωπο της επιλογής του, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας FSB, Νικολάι Πατρούσεφ. Αυτός θα αναλάβει τον έλεγχο και τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το να διατηρήσει ήρεμη την κατάσταση στο Κρεμλίνο εάν πράγματι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέλθει στο χειρουργείο.
Τώρα, μάλιστα, που ο ακήρυχτος, αλλά υπαρκτός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας κλιμακώνεται, ο Ρώσος πρόεδρος εμπιστεύεται όλο και λιγότερους συνεργάτες, φοβούμενος διαρροές πληροφοριών και διάβρωση των υψηλών κλιμακίων της εξουσίας στη Μόσχα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Νικολάι Πατρούσεφ περιγράφεται -πάντα από τους Δυτικούς- ως σκληροπυρηνικός και μακιαβελικός, που έχει αίσθηση του τι διακυβεύεται για τη ρωσική εθνική ασφάλεια στην Ουκρανία. Η φημολογούμενη άτυπη προσωρινή μεταβίβαση εξουσίας δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου.
Ο φερόμενος 70χρονος διάδοχός του είναι στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Συνεργάζονται καθημερινά και θεωρείται βασικός «αρχιτέκτονας της πολεμικής στρατηγικής». Το χαρακτηριστικό που λέγεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά στον Νικολάι Πατρούσεφ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συνεργάτη του είναι οι περιορισμένες φιλοδοξίες του. Τον έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «πιστό» και «φτιαγμένο για νούμερο δύο». Ο Αμερικανός στρατηγός Τζακ Κιν πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, άρρωστος ή όχι, θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία.
Ειδικά όσο φουντώνουν οι εξ Αμερικής φήμες ότι «προετοιμάζεται πραξικόπημα», καθώς οι στρατηγοί και η μυστική υπηρεσία FSB «προσπαθούν να διώξουν το αφεντικό του Κρεμλίνου». Η FSB λέγεται ότι είναι τόσο ενοχλημένη από την έλλειψη σημαντικής στρατιωτικής προόδου στην Ουκρανία που έχει έρθει σε επαφή με στρατηγούς και πρώην αξιωματούχους του στρατού με σκοπό να θέσουν στο περιθώριο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.