Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του κατά την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία, ανέφερε ο Πούτινκατά την ομιλία του στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης κατά του ναζισμού.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση.
Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», δήλωσε ο Πούτιν στην ομιλία του κατά την ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς», δήλωσε. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες που πολέμησαν ηρωικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 77 χρόνια, και αμέσως συνέδεσε τη σημερινή μέρα με την επιχείρηση στην Ουκρανία, λέγοντας, απευθυνόμενος στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις: «Είναι το ίδιο και τώρα. Αγωνίζεστε για τους ανθρώπους μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι στην καρδιά όλων μας. Δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν υπέφερε κατά τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών».
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η Δύση προετοίμαζε ανοιχτά μια επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας». Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια τους» ότι προκαλούν απειλή και «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».
Στη συνέχεια, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από την αντιδυτική ρητορική του, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι η Ρωσία γιορτάζει μαζί με τα συμμαχικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των Άγγλων, των Γάλλων και των Αμερικανών που πολέμησαν στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στους εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς», δήλωσε. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».
Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!». «Κανείς δεν θα ξεχάσει τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να μην υπάρξει ξανά θέση στον κόσμο για τους Ναζί», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
“Glory to our armed forces, hooray to Russia”
Troops in Red Square cheer Russian President Vladimir Putin during the Moscow Victory Day Parade, Russia’s national anthem is played while cannons are firedhttps://t.co/kFcGP8DPxD pic.twitter.com/BvDFxzAIa4
— BBC News (World) (@BBCWorld) May 9, 2022
Καμία σημαντική ανακοίνωση για την εισβολή στην Ουκρανία
Η ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία δεν περιλάμβανε καμία νέα σημαντική ανακοίνωση καθώς ο Πούτιν προσπάθησε απλώς να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την, όπως και στο παρελθόν, ως ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, «η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».
Μιλώντας ενώπιον άνω των 10.000 Ρώσων στρατιωτών ο Πούτιν επανέλαβε τα επιχειρήματα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» υποστγηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είχε καμία άλλη επιλογή καθώς η Δύση σχεδίαζε επίθεση και στην Κριμαία. «Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απάντηση στην επιθετικότητα», είπε.
Παράλληλα, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Πούτιν δεν κήρυξε γενική κινητοποίηση ούτε κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο σενάρια που σύμφωνα με ειδικούς θα συνιστούσαν περαιτέρω κλιμάκωση. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι από την ομιλία του Ρώσου προέδρου απουσίαζαν απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς εντείνονταν το τελευταίο διάστημα οι ανησυχίες στη Δύση για τη ρητορική του Κρεμλίνου, που σηματοδοτούσε ότι σκεφτόταν το ενδεχόμενο να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα.
Όπως σημειώνουν, ωστόσο, δεν υπήρξαν και ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του Πολέμου. Ορισμένοι παρατηρητές προέβλεπαν νωρίτερα ότι ο Πούτιν ίσως επιζητούσε τερματισμό των εχθροπραξιών ανακηρύσσοντας τη νίκη των δυνάμεών του στο Ντονμπάς. Αντίθετα, όπως αναμενόταν, ο Πούτιν προσπάθησε να παρουσιάσει την εισβολή στην Ουκρανία ως συνέχεια του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» κατά του ναζισμού.