Ο Ζελένσκι κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς στο Κίεβο την «Ημέρα της Νίκης»

Την ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο τη Δευτέρα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο Chatham House του Λονδίνου καταδίκασε τη Ρωσία, ιδιαίτερα για τη Μαριούπολη, όπου το Κίεβο λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άμαχοι στο εργοστάσιο χάλυβα που βρίσκεται υπό πολιορκία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι δεν έχουν σπάσει όλες οι διπλωματικές γέφυρες με τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία πρέπει πρώτα να επιστρέψει στα εδάφη που κατείχε πριν από την εισβολή της στις 23 Φεβρουαρίου, για να επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «εκλέχτηκα ως πρόεδρος της Ουκρανίας και όχι ως μια μίνι Ουκρανία» και είπε ότι δεν μπορούσε να αφήσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας να μειωθεί κατά 11 εκατομμύρια χάνοντας εδάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Επίσης τόνισε ότι δεν βλέπει καμία ρωσική επιθυμία για ειρήνη.

Βούληση του ουκρανικού λαού

Πρόσθεσε ότι μια νίκη για την Ουκρανία περιελάμβανε την οικονομική επιστροφή της χώρας στην κατάσταση από την οποία είχε ξεκινήσει και προέτρεψε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «αυτή είναι η βούληση του ουκρανικού λαού».

Προσκάλεσε επίσης τον Σολτς στο Κίεβο μετά την ένταση των σχέσεων των δύο χωρών, όταν ο Γερμανός πρόεδρος δεν επισκέφθηκε το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

«Είναι προσκεκλημένος και η πρόσκληση είναι ανοιχτή, είναι εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης επίσης ανέφερε ότι «θα γίνει στρατιωτικό δικαστήριο για τις δολοφονίες, τους θανάτους, τα βασανιστήρια. Γιατί, όμως, τόση βαναυσότητα; Γι’ αυτό ευθύνεται ο μηχανισμός παραπληροφόρησης, ο οποίος ανέπτυξε αυτό το μίσος και το πυροδότησε στον υπέρτατο βαθμό πριν από την εξαπόλυση του πολέμου ευρείας κλίμακας». 

Τέλος ανέφερε ότι η Ρωσία πίστευει πώς έχει ατιμωρησία επειδή έχει τη δύναμη του πυρηνικού κράτους και τον πυρηνικό εκβιασμό.

ΖελένσκιΟυκρανίαπόλεμοςΣολτς