Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζεται τώρα έτοιμος να «ξεκινήσει νέους καυγάδες» με την ΕΕ για το Brexit και το επονομαζόμενο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Κι αυτό, για λόγους δικής του πολιτικής επιβίωσης, όπως σημειώνουν αναλυτές.
Τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν τόσο καλά για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον εντός των συνόρων.
Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες για το κυβερνών κόμμα των Τόρις τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου, τα ποσοστά της δημοτικότητας του Τζόνσον παραμένουν χαμηλά, ή τουλάχιστον σαφώς πιο χαμηλά από όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος, και οι προβλέψεις δυσοίωνες για την κυβερνώσα συντηρητική παράταξη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής του Eurasia Group για την Ευρώπη, υποστηρίζει πως υπάρχει πια μια «σιωπηλή πλειοψηφία» στις τάξεις των στελεχών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος που έχει ήδη γυρίσει την πλάτη της στον Τζόνσον στον απόηχο του σκανδάλου με τα κορωνοπάρτι (partygate) και που απλώς περιμένει πια την κατάλληλη στιγμή για να τον «αδειάσει».
Το επόμενο μεγάλο τεστ, το οποίο πολλοί ερμηνεύουν και ως «δημοψήφισμα» για τη διακυβέρνηση Τζόνσον, θα είναι οι τοπικές – δημοτικές εκλογές της 5ης Μαΐου.
Εάν οι Τόρις τα πάνε εκεί χειρότερα από όσο θα μπορούσε να θεωρηθεί διαχειρίσιμο, τότε η καρέκλα του Τζόνσον θα αρχίσει να τρίζει κατά τρόπο απειλητικό για τον ίδιο και την επιβίωσή του στην εξουσία, ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται προς το παρόν ικανός να σώσει πολιτικά τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Πως θα μπορούσε να αντιδράσει ο ίδιος ο Τζόνσον; Ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group υποστηρίζει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα νέο «καυγά» με τις Βρυξέλλες με αιχμή το Brexit και πιο συγκεκριμένα την επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που στόχο είχε να αποφευχθεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου στη νήσο της Ιρλανδίας, μεταξύ Ιρλανδίας (ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένου Βασιλείου).
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Βρετανία θα μπορούσε τώρα να επιχειρήσει να ανεβάσει την ένταση με τις Βρυξέλλες στο μέτωπο του Brexit εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάποιοι πίσω στο Λονδίνο εκτιμούν ότι οι «μετοχές» της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ανέβει στα μάτια των χωρών της Βαλτικής και των Ανατολικοευρωπαίων λόγω της δυναμικής στάσης των Βρετανών στο Ουκρανικό, και ότι σε αυτό το πλαίσιο αυτά τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πάρουν το μέρος του Λονδίνου σε μια νέα κόντρα με τις Βρυξέλλες.