Έναντι 44 δισ. δολαρίων αγόρασε ο Έλον Μασκ εταιρεία Twitter Inc που κατέχει την ομώνυμη και επιδραστικότατη πλατφόρμα δημόσιας συζήτησης. Η ανακοίνωση της εξαγοράς έγινε αργά χθες το βράδυ και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας διαστημικού τουρισμού SpaceX, και του διοικητικού συμβουλίου του Twitter.
Οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά ξεκίνησαν την Κυριακή και ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά από προσφορά που έκανε ο Ελον Μασκ.
«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» ανέφερε ο Μασκ σε ανακοίνωσή του. Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί το μεγαλύτερο «deal» εξαγοράς ιδιωτικής επιχείρησης εδώ και δύο δεκαετίες σημειώνουν οι New York Times αφού ανεστάλη. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας Twitter Inc ανεστάλη εν αναμονή ανακοινώσεων. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε άνοδο +5,5%, φτάνοντας τα 51,60 δολάρια.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε χθες το βράδυ να σχολιάσει τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Twitter Inc, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Twitter Παράγκ Αγκραουάλ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι ασαφές μετά την εξαγορά της διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απολύσεις. Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της εταιρείας πραγματοποιήσαν χθες συγκέντρωση όπου συζητηθήκαν οι εξελίξεις και στην οποία ο Αγκραουάλ κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα. Σύμφωνα με την παρούσα διοίκηση του Twitter o Elon Mask θα απαντήσει σήμερα σε ερωτήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία.
Ο Αγκραουάλ κατά τη χθεσινή συζήτηση απέφυγε αρκετές ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα έπρεπε να απαντηθούν από τον Μασκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι ρώτησαν τον εκτελεστικό διευθυντή για το αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter ανεστάλη μόνιμα την προηγούμενη χρονιά, θα μπορέσει να επανέλθει στο μέσο μετά την ανάληψη του ελέγχου από τον Μασκ.
«Από τη στιγμή που η συμφωνία κλείσει, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει η πλατφόρμα», απάντησε ο Αγκραουάλ σε μία ερώτηση που ήταν σχετική με τον Τραμπ. «Πιστεύω πως όταν έχουμε μία ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Έλον, θα είναι μία ερώτηση την οποία θα πρέπει να του θέσουμε».
Από την πλευρά του ο Μπρετ Τέιλορ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter είχε ως στόχο να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι η συμφωνία με τον Μασκ έδωσε προτεραιότητα στην «λειτουργική συνέχεια» μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας.
«Νομίζω ότι αισθανόμαστε πολύ άνετα ότι (η συμφωνία) δίνει σε αυτή την ομάδα την ικανότητα να συνεχίσει να κάνει την εταιρεία επιτυχή, μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος της μεταβίβασης», είπε ο Τέιλορ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο χαιρέτισαν την είδηση για την εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, ενώ οι Δημοκρατικοί την κατέκριναν ως μία ένδειξη ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να συγκρατήσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες.
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, μέλος της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έγραψε στο Twitter: «Η ελευθερία του λόγου επιστρέφει».
Η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν, μία άλλη Ρεπουμπλικανή, δήλωσε: «Ελπίζω ότι ο Ίλον Μασκ θα βοηθήσει στον έλεγχο της ιστορίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών αναφορικά με τη λογοκρισία κατά χρηστών που έχουν μία διαφορετική άποψη».
Ωστόσο, η Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μία προοδευτική γερουσιαστής που ασκεί κριτική στις πλατφόρμες τεχνολογίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας». «Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ίλον Μακ παίζουν με ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων από οποιονδήποτε άλλον συγκεντρώνοντας δύναμη για το προσωπικό τους κέρδος. Χρειαζόμαστε έναν φόρο για τον πλούτο και ισχυρούς κανόνες προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες», ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μία αιτία για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. «Χρειαζόμαστε την ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας που δίνουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο για τα προσωπικά τους δεδομένα διασφαλίζοντας την αμεροληψία και τη διαφάνεια», τόνισε.