Διαψεύδει τη Ρωσία ο Ζελένσκι: Δεν έχουμε λάβει το προσχέδιο με τους ειρηνευτικούς όρους που λέτε ότι στείλατε

Ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του. «Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μισέλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Προκαταρκτικό κείμενο ειρήνης έστειλε η Μόσχα στο Κίεβο – «Περιμένουμε απάντηση» δήλωσε ο Πεσκόφ

Σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας όπου παρουσιάζει τις αξιώσεις της για τον τερματισμό του πολέμου παρέδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους. Περιμένουμε μια απάντηση», δήλωσε ο Πεσκόφ σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει απολύτως σαφείς διατυπώσεις το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέδωσε η Ρωσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως έχουν σημειώσει πενιχρή πρόοδο, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μιλά την περασμένη εβδομάδα για «αδιέξοδο» στις συνομιλίες.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε και πάλι το Κίεβο ότι διαρκώς απομακρύνεται από τα σημεία που είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενα στάδια, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «οι Ουκρανοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να εντείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Η Ρωσία λέει ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην ομάδα των Ουκρανών διαπραγματευτών, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να κατηγορεί το Κίεβο ότι έχει μετατρέψει σε «τσίρκο» τις συνομιλίες και ότι αλλάζει θέσεις «για να εκτρέψει την προσοχή».

Οι συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός κόλλησαν αυτόν τον μήνα όταν το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής εκατοντάδων αμάχων και της λεηλασίας των σπιτιών τους, σε πόλεις που έλεγχε η Ρωσία πριν αποσύρει τις δυνάμεις της από την κεντρική Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν σημειώνεται πρόοδος αναφορικά με τις εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τρίτες χώρες να υπογράψουν εγγυήσεις συλλογικής ασφάλειας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Το τελεσίγραφο της Μόσχας

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

 

Βολοντίμιρ ΖελένσκιΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία