Σοβαρότατο πλήγμα -γοήτρου και αποδυνάμωσης του στόλου- σηματοδότησε για τη Ρωσία η απώλεια και εν τέλει η βύθιση της εμβληματικής ναυαρχίδας «Moskva».
Το μέγεθος της απώλειας για τους Ρώσους (ασχέτως αν αυτό προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση ή όχι, μιας και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο) γίνεται εξάλλου αντιληπτό από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το Moskva -με πλήρωμα 510 μέλη- αποτελούσε το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας, ενώ είναι και το πρώτο που χάνεται στο πεδίο των μαχών από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!
Η επιβεβαίωση της βύθισης
Αργά, χθες το βράδυ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι το ιστορικό πυραυλοφόρο καταδρομικό πλοίο του ρωσικού στόλου βυθίστηκε, καθώς ρυμουκλείτο εν μέσω καταιγίδας και φουρτούνας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο κατάστρωμά του και του προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.
«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς από την έκρηξη σε πυρομαχικά. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.
Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου: Τι σηματοδοτεί η βύθιση του Moskva για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Επρόκειτο για τα πλέον σημαντικά και εμβληματικά πλοία της Ρωσίας, το οποίο ηγείτο από θαλάσσης -στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας- στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου (ISW), η απώλεια αυτή της Μόσχας -ανεξάρτητα από το αν προκλήθηκε από ουκρανικό πλήγμα ή από ατύχημα- είναι μια «μείζονα επικοινωνιακά νίκη για την Ουκρανία» και «ευλογία για το ουκρανικό ηθικό».
Αντιθέτως, το Κρεμλίνο θα κληθεί να παλέψει ώστε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και χάθηκε ένα από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου.
Και, βεβαίως, η εξέλιξη αυτή με την απώλεια της ναυαρχίδας Moskva του στόλου της Μαύρης Θάλασσας -έστω κι αν προκλήθηκε λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών- θα πληγώσει σημαντικά το ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί από το εγχώριο κοινό.
Οπως και να χει, αμφότερα τα ενδεχόμενα για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν τις πιθανές ρωσικές ελλείψεις (είτε κακή αεράμυνα, είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στην κορυφαία ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας), όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο τονίζει ότι η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει και την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ, αλλά «είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά».
Ως εκ τούτου, «η πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει τα ρωσικά πρότυπα λειτουργίας, αναγκάζοντάς τα είτε να αναπτύξουν πρόσθετα εναέρια μέσα και σημεία άμυνας στην ομάδα μάχης της Μαύρης Θάλασσας, είτε να αποσύρουν πλοία από θέσεις κοντά στην ουκρανική ακτή», υποστηρίζει το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου.
Οταν οι Ουκρανοί στο Φιδονήσι έλεγαν «Αντε γ@@σου» στο Moskva
Στο μεταξύ, το συγκεκριμένο ρωσικό πλοίο είχε… πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πλέον γνωστές ιστορίες του πολέμου στην Ουκρανία.
Και αυτό, διότι ήταν εκείνο στο οποίο οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Φιδονήσι είχαν αναφωνήσει το… περίφημο «άντε γ@@ήσου».
Ποιο ήταν το σοβιετικής καταγωγής Moskva
Το Moskva, οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, επί Σοβιετικής Ενωσης, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.
Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.
Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το Moskva είχε συμμετάσχει σε τρεις πολέμους
Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.
Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.
Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.
Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Η ναυαρχίδα της Ρωσίας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης μερικές μέρες πριν βυθιστεί / AP Photo
Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί -«Ατύχημα», λένε οι Ρώσοι
Πάντως, η πλευρά της Ουκρανίας έκανε λόγο για χτυπήματα που κατάφερε στη ρωσική ναυαρχίδα με πυραύλους τύπου «Neptune», όμως η Μόσχα στις ανακοινώσεις της δεν παραδέχτηκε κάτι τέτοιο.
Δυτικοί αξιωματούχοι επίσης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με τον δικό της εγχώριο πύραυλο Neptune.
Από τη μεριά τους, οι επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις ανέφεραν φωτιά και έκρηξη στο πλοίο, αλλά και σοβαρές ζημιές, όμως δεν ανέφεραν την αιτία της πυρκαγιάς και δεν έκαναν καμία αναφορά σε χτύπημα με πυραύλους.
Το «θρίλερ» συνεχίστηκε, καθώς η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η ναυαρχίδα βυθίστηκε αλλά η Ρωσία απέρριψε αυτή την πληροφορία, λέγοντας ότι το Moskva κινούνταν μόνο του προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης για να εξεταστεί η αιτία του περιστατικού και ότι οι φλόγες είχαν περιοριστεί λίγο αργότερα.
Οι ΗΠΑ, μέσω του αμερικανικού Πενταγώνου, είχαν κάνει λόγο για ξέσπασμα φωτιάς στο πλοίο, την αιτία της οποίες δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν, αλλά επίσης είχαν δηλώσει πως το Moskva συνέχιζε να επιπλέει μετά το περιστατικό. Πάντως, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, απέδωσε τη φωτιά είτε σε επιτυχή ουκρανική επίθεση, είτε σε «ανικανότητα» των Ρώσων.