Εκνευρισμός στη Γερμανία για την άρνηση του Κιέβου να υποδεχθεί τον Σταϊνμάιερ-«Ενοχλημένος» ο Σολτς

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να χαρακτηρίσει τον Γερμανό πρόεδρο ανεπιθύμητο στο Κίεβο.

Η περίεργη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε δεν άργησε να φανεί, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να σπεύδει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, μιλώντας για ενοχλητική απόφαση από πλευράς Ζελένσκι, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να μεταβεί άμεσα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο δεν επιθυμούσε να πάει στην ουκρανική πρωτεύουσα αν και ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου, διέψευσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι ο Ζελένσκι απέρριψε μια πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να επισκεφτεί την Ουκρανία.

Ο Στάινμαϊερ δήλωσε χθες ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του και τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία… (αλλά) αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο».

«Ο πρόεδρος θα ήθελε να πάει στην Ουκρανία και να επισκεφτεί τον πρόεδρο Ζελένσκι», είπε ο Σολτς στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB. «Θα ήταν καλό να τον υποδεχτούν. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω. Είναι λίγο εκνευριστικό, να είμαστε ευγενικοί σε αυτό» σχολίασε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος σχεδίαζε μια επίσκεψη στο Κίεβο, ο Σολτς είπε ότι ήταν σε πιο τακτική επαφή με τον Ζελένσκι από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο δυτικό πολιτικό.

Politico: Kαλές σχέσεις Σταϊνμάιερ-Πούτιν

Σύμφωνα με το Politico, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τον Σταϊνμάιερ ως πολιτικό που έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν, ειδικά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Εξευτελιστική χαρακτηρίζεται, πάντως, από το αμερικανικό δημοσίευμα η κίνηση του Κιέβου για τον Σταϊνμάιερ, τον ανώτατο σε αξίωμα εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους.

Ο πολιτικός είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών που προωθούσε την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, και η Μπούντεσταγκ εκλάμβάνει την κίνηση του Ζελένσκι ως προσβολή, ενώ ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε μυστικό ταξίδι στην Ουκρανία, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες ανάμεσα σε Γερμανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

 

 

Βολοντίμιρ ΖελένσκιεπίσκεψηΚίεβοΌλαφ ΣολτςΦρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ