Υπέρ μιας στενότερης σχέσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τάσσεται η Μαρίν Λεπέν.
Η υποψήφια της αντισυστημικής δεξίας στις προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν, τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας «στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», με στενότερους δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών, μόλις θα τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και διευθετηθεί με ειρηνευτική συνθήκη.
«Αυτό είναι το συμφέρον τη Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση», εκτίμησε η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διπλωματία στο Παρίσι.
Αντίθετη στις κυρώσεις κατά του ρωσικού φυσικού αερίου η Μαρίν Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει πως στηρίζει τις κυρώσεις κατα της Ρωσίας, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Είμαι απόλυτα υπέρ όλων των άλλων κυρώσεων. Δεν θέλω όμως οι Γάλλοι να υποστούν τις συνέπειες των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε η Λεπέν σε συνέντευξή της στο France Inter Radio.
Η παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης αποτελεί σημείο ενόχλησης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ μια πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία έχει αναφερθεί ως ένας από τους λόγους για την εισβολή.
Όλο και πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ οι Φινλανδία και Σουηδία
Οι χώρες Φινλανδία και Σουηδία φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά σε μια απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε από τη Στοκχόλμη η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.