Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 53% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinioway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 69%.
Ο Μακρόν «οργώνει» τη χώρα για να βρει ψηφοφόρους στην Αριστερά
«Αγάπη, ξέχασα την Αριστερά» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», απεικονίζοντας τον πρόεδρο της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, να τρέχει κουστουμαρισμένος να αλιεύσει ψήφους ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.
Ο Μακρόν «οργώνει» τη Γαλλία προκειμένου να πείσει όλους τους Αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά και τους αναποφάσιστους να τον στηρίξουν στη κάλπη της 24ης Απριλίου.
Αν και ο φιλελεύθερος ένοικος των Ηλυσίων έχει με το μέρος του τα παραδοσιακά κόμματα, τους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουπλικάνους (Δεξιά), τα μονοψήφια ποσοστά που έλαβαν στον πρώτο γύρο των εκλογών δεν του διασφαλίζουν σίγουρη νίκη.
Το επιτελείο του Μακρόν στρέφεται πλέον στην «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό σχεδόν 22%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο.
Από τους ψηφοφόρους του αριστερού κόμματος των «Ανυπότακτων», το 33% στηρίζει Μακρόν στον δεύτερο γύρο, ενώ το 23% επιλέγει την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν.
Το γεγονός όμως ότι ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην εμπιστευτούν την κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, φαίνεται να έχει επηρεάσει ένα μικρό ποσοστό των «λεπενιστών»: Ποσοστό που κυμαίνεται από 1 έως 3% όσων είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο την σταρ της Ακροδεξιάς, τώρα θα στηρίξουν Μακρόν, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο γαλλικό δίκτυο «France 2», ο Μακρόν επέκρινε δριμύτατα την πολιτική του αντίπαλο, Μαρίν Λεπέν.
Αρχικά για την επιθυμία της να αλλάξει το Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος και εν συνεχεία για την επιλεκτική της στάση απέναντι στους δημοσιογράφους. «Όταν η κυρία Λεπέν λέει: Θα αλλάξω το Σύνταγμα χωρίς να σεβαστώ τους κανόνες, θα πάω σε δημοψήφισμα, ακόμη κι αν το Σύνταγμα μου το απαγορεύει, αυτό είναι παραφροσύνη! Όταν έχουμε Σύνταγμα, σεβόμαστε τους κανόνες, αλλιώς σημαίνει, ότι, με το πρόσχημα ότι εκλεγόμαστε από τον λαό, μπορεί να οδηγηθούμε στην χειραγώγησή του», τόνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Η Μαρίν Λεπέν είναι ένα πρόσωπο που δεν σέβεται τις ελευθερίες».
Για τον Γάλλο πρόεδρο, «παρά τις προσπάθειές της, το αληθινό πρόσωπο της Ακροδεξιάς επιστρέφει: είναι ένα πρόσωπο που δεν σέβεται τις ελευθερίες, το συνταγματικό πλαίσιο, την ανεξαρτησία του Τύπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο, που βρίσκονται στο επίκεντρο των αξιών μας, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής».
Χθες, ο ένοικος του Ελιζέ υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του ξεκινώντας τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 64 έτη.
Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, δεν είχε τεθεί καν τέτοιο θέμα, τώρα όμως, μίλησε ακόμη και για δημοψήφισμα προκειμένου οι Γάλλοι να εκφράσουν την άποψή τους δείχνοντας ότι ακολουθεί πιστά τον δρόμο της δημοκρατίας.
«Θέλω να κάνω δύο πράγματα: να συνδέσω τις συντάξεις με τον πληθωρισμό από την 1η Ιουλίου. Και θέλω να αυξήσω την κατώτατη σύνταξη στα 1.100 ευρώ το μήνα, που είναι σήμερα στα 900 ευρώ», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας: «Δεν αποκλείω το δημοψήφισμα, για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».
Την ίδια ώρα, η Μαρίν Λεπέν χαμογελά, βλέποντας την «ψαλίδα» να κλείνει ενόψει του δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, πίσω από το χαμογελαστό πρόσωπό της, κρύβεται μία ανασφάλεια σε ότι αφορά την παρουσία των δημοσιογράφων σε ομιλίες, όπως καυστικά σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Liberation». «Η Λεπέν είναι αυτή που επιλέγει τους δημοσιογράφους που θα παρακολουθούν τις ομιλίες της», όπως γράφει το δημοσίευμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, πολλοί δημοσιογράφοι όπως του BBC και της γαλλικής εφημερίδας «Quotidien», δεν πέρασαν το κατώφλι των κεντρικών της γραφείων την Κυριακή, μετά τα αποτελέσματα του πρώτο γύρου, με την ίδια να διαβεβαιώνει ότι στις δηλώσεις που έκανε δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι.
Εν συνεχεία, κατηγόρησε τη γαλλική εφημερίδα «Liberation» για «εξαιρετικά εχθρική» στάση απέναντί της. «Η Μαρίν Λεπέν πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος είναι δημοσιογράφος και ποιος όχι. Ή ποιος έχει το δικαίωμα να την ακολουθεί και ποιος όχι, ακόμη και να της κάνει ερωτήσεις», επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Οι δημοσιογράφοι της Liberation γενικά μένουν εκτός των ομιλιών που διοργανώνει το κόμμα της «Εθνικός Συναγερμός».