Ντονμπάς: Γιατί ο Πούτιν «καίγεται» – Η διπλή σπουδαιότητα του και η κομβική ημερομηνία

Το BBC παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους το Ντονμπάς έχει γίνει «εμμονή» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η μάχη στο Ντονμπάς είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως επιβεβαιώνουν τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία. Σήμερα, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι μια ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται προς το Ντονμπάς, όπως αποδεικνύουν και δορυφορικές φωτογραφίες.

Το BBC, σε ανάλυσή του, υπενθυμίζει γιατί το Ντονμπάς είναι τόσο κομβικό για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την εκστρατεία της Ρωσίας. Το βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης αναφέρει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι βασικός στόχος των δυνάμεών τους είναι τώρα η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς, που αναφέρεται σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατείχαν σημαντικά εδάφη πριν από την εισβολή.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι αναμένουν από τη Ρωσία να διπλασιάσει ή και ενδεχομένως να τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στο Ντονμπάς. Αναφορές και δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη στα σύνορα της Ουκρανίας, στις ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ, Βορονέζ και Ροστόφ.

Ενισχύσεις συγκεντρώνονται επίσης στην περιοχή του Χαρκόβου για να υποστηρίξουν τη ρωσική προέλαση προς τα νότια. Τα ρωσικά στρατεύματα ελπίζουν να προχωρήσουν προς τα κάτω από το Ιζιούμ προς το Σλοβιάνσκ και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Δείτε τον χάρτη του ISW

Η διπλή σημασία του Ντονμπάς

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει για το Ντονμπάς, αναφέρεται στην παλιά περιοχή της Ουκρανίας που παράγει άνθρακα και χάλυβα.

Αυτό που πραγματικά εννοεί είναι το σύνολο των δύο μεγάλων ανατολικών περιοχών, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, οι οποίες εκτείνονται από έξω από τη Μαριούπολη στα νότια μέχρι τα βόρεια σύνορα.

Το ΝΑΤΟ αναμένει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα, που θα εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής δυτικά του Ντονέτσκ προς την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αβάσιμη κατηγορία ότι η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει γενοκτονία στα ανατολικά, όπως επισημαίνει το BBC.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών ήταν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα διοικούνταν από αυτονομιστές, οι οποίοι δημιούργησαν υποστηριζόμενα από τη Ρωσία κρατίδια κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. 

Η κομβική ημερομηνία

Λίγο πριν από τον πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε το σύνολο των δύο ανατολικών περιοχών ως ανεξάρτητες από την Ουκρανία.

Αν η Ρωσία τις κατακτούσε, αυτό θα έδινε στον Πούτιν ένα επίτευγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Και αν αυτό γινόταν πριν από τις 9 Μαΐου, σημειώνει το BBC, θα μπορούσε ακόμη και να το γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης, όταν ο στρατός της Ρωσίας εξακολουθεί να γιορτάζει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Νέα δήλωση Πούτιν για τον πόλεμο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε ξανά σήμερα στους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την ονομάζει η Μόσχα, στην Ουκρανία είναι απαραίτητη. Και αυτό διότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη χώρα για να απειλήσουν τη Ρωσία – και μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ – και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πολίτες στην Ουκρανία απέναντι σε διώξεις.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία – μια σύγκρουση που ο ίδιος χαρακτήρισε αναπόφευκτη και απαραίτητη για την υπεράσπιση της Ρωσίας μακροπρόθεσμα.

«Οι στόχοι της είναι απολύτως σαφείς και ευγενείς», δήλωσε ο Πούτιν αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Νέες κυρώσεις και όπλα ζητάει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και το ρωσικό πετρέλαιο και να ορίσει διορία για τον τερματισμό των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου. Επίσης, για άλλη μια φορά, τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται ενίσχυση σε οπλισμό.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε (…) Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ θα πρέπει να τις λάβει τώρα. Πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε όλες τις ρωσικές τράπεζες (…) Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να θέσει όρους για το πότε θα αρνηθεί ή θα περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, όπως το αέριο», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

«Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για εκείνους», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Κομισιόν καταρτίζει προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως έχουν δηλώσει υπουργοί Εξωτερικών, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, ενώ η ΕΕ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σε όποια περιοχή κατέλαβαν στην Ουκρανία συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως στην Μπούκα, όπου κατηγορούνται ότι σκότωσαν πολλούς αμάχους, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε σε «καταυλισμούς».

΄ΡωσίαΝτονμπάςΠούτιν