Η Meta σε πόλεμο κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Meta δημοσίευσε έκθεση με θέμα την αντιμετώπιση των ρωσικών προσπαθειών για την χρησιμοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram με σκοπό την κατασκοπεία, την πειρατεία και την παραπληροφόρηση, καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν εξελιχθεί σε μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτοί οι επικίνδυνοι παράγοντες δεν θα εγκαταλείψουν την παρτίδα», δήλωσε ο Ναθάνιελ Γκλίτσερ, υπεύθυνος για την πολιτική ασφάλειας του Facebook κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Και έχουν όλο και περισσότερο την τάση να συνδυάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Ομάδα χάκερς με την επωνυμία Ghostwriter, που δρα από την Ρωσία, έχει ενισχύσει την δραστηριότητά της, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας της Meta.

Η ομάδα Ghostwriter χρησιμοποιεί κυρίως το phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) για να παρακινήσει τα θύματά της να κάνουν κλικ σε κακόβουλα link με σκοπό την υφαρπαγή των password.

«Από την τελευταία μας ενημέρωση, η ομάδα αποπειράθηκε να κάνει πειρατεία σε λογαριασμούς στο Facebook που ανήκουν σε δεκάδες μέλη του ουκρανικού στρατού». «Σε λίγες περιπτώσεις πόσταραν στην συνέχεια βίντεο καλώντας τον (ουκρανικό) στρατό να παραδοθεί», υποδυόμενοι τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των λογαριασμών.

Η Meta μπλόκαρε τα βίντεο αυτά ώστε να μην μπορούν να διαδοθούν μέσω share, διευκρίνισε ο υπεύθυνος ασφαλείας του ομίλου.

Η ομάδα του αντιμετωπίζει πλέον τις κλασικές εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω δικτύων πλαστών λογαριασμών, αλλά επίσης και άλλες τακτικές, όπως του «mobbing» και του «bullying».

Εχει προχωρήσει στην εξουδετέρωση 200 ρωσικών προφίλ που κατηγορούσαν χρήστες για παραβίαση των όρων της πλατφόρμας με στόχο την αφαίρεση των περιεχομένων τους σχετικά με την Ουκρανία.

«Οι δράστες χρησιμοποιούσαν πλαστούς ή αυθεντικούς λογαριασμούς για να υποβάλουν εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες ενστάσεις κατά των στόχων τους», αναφέρεται στην έκθεση της Meta. «Και για να μην αποκαλυφθούν, συντονίζονταν μέσω θεματικής ομάδας με συνταγές μαγειρικής».

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά των ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, καθώς και δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Η Meta έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της ρωσικής παραπληροφόρησης: τα κρατικά μέσα της Ρωσίας δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να μεταδίδουν διαφημίσεις και τα Russia Today και Sputnik είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Μόσχα απάντησε στα μέτρα μπλοκάροντας το Facebook και το Instagram στην Ρωσία.

«Meta»ΟυκρανίαπαραπληροφόρησηπόλεμοΡωσία