«Απάνθρωπη μεταχείριση» Ουκρανών αιχμαλώτων στρατιωτών από τον ρωσικό στρατό καταγγέλλει το Κίεβο

Την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους ανέφεραν Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό και αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα, κατήγγειλε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης.

«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», συνεχίζει η Ντενισόβα.

Μιλώντας για τους ναυτικούς που αιχμαλωτίστηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Φιδονήσι, νησί του Εύξεινου Πόντου, είπε ότι «τους άφηναν σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα σε θερμοκρασίες 20 ° C υπό το μηδέν, γεγονός που προκάλεσε κρυοπαγήματα σε πολλούς από αυτούς».

Δύο ανταλλαγές κρατουμένων έχουν αναφερθεί ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στις 24 Μαρτίου, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η μία αφορούσε την απελευθέρωση των 19 Ουκρανών ναυτικών από το Φιδονήσι, έναντι έντεκα αμάχων ναυτικών που διασώθηκαν από ρωσικό πλοίο που είχε βυθιστεί κοντά στην Οδησσό, η άλλη αφορούσε δέκα στρατιώτες από κάθε χώρα.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δύο ακόμη ανταλλαγές οργανώθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις ημερομηνίες ή τον αριθμό των αιχμαλώτων που εμπλέκονταν.

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι φρικτές δολοφονίες στη Μπούκα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.

αιχμάλωτοιΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ