Πώς η Ουκρανία καθορίζει το μέλλον του Καντίροφ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι μόνο πόλεμος του Πούτιν αλλά και πόλεμος του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, εξηγεί ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian με τις υπογραφές των Εμα Γκρέιαμ Χάρισον και Βέρα Μιρόνοβα.

Τσετσένοι μαχητές σταλμένοι από τον Καντίροφ έλαβαν μέρος στο πρώτο κύμα επίθεσης και πέθαναν σε μεγάλους αριθμούς γύρω από το αεροδρόμιο Χοστομέλ, ενώ οι δυτικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ανατέθηκε σε Τσετσένους η αποτυχημένη αποστολή δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Ο ίδιος ο Καντίροφ γύρισε βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι βρίσκεται στην Ουκρανία και συμμετέχει σε σύσκεψη στρατηγικής, κάτι που διέψευσαν οι Ουκρανοί και δεν επιβεβαίωσαν ούτε καν οι Ρώσοι. Ομως, είτε αληθινό είτε ψεύτικο, το μήνυμα του βίντεο παραμένει, ο Καντίροφ θέλει να αποδείξει τον ενθουσιασμό του γι’ αυτόν τον πόλεμο.

Για τον Τσετσένο ηγέτη, η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενισχύσει το προφίλ του και να αποδείξει την πίστη του στον Βλαντιμίρ Πούτιν, η προστασία του οποίου είναι θεμέλιο της ισχύος του.

«Χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες Τσετσένοι μισούν τον Καντίροφ, έχουν προσωπική βεντέτα μαζί του. Ο Καντίροφ καταλαβαίνει ότι αν πρόκειται να επιβιώσει χρειάζεται τη Ρωσία και την υποστήριξη του Πούτιν», είπε ο Εμιλ Σόλομον Ασλάν από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα.

Προστριβές

Τσετσένοι μαχητές σταλμένοι από τον ηγέτη τους έλαβαν μέρος στο πρώτο κύμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Οι Τσετσένοι δεν είναι ακριβώς τακτικός στρατός. Τσετσένοι διοικητές βρίσκονται σε μόνιμη προστριβή με διοικητές των ρωσικών υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται και δημόσιες ύβρεις. Σε αντίθεση με τους Ρώσους, οι Τσετσένοι στην Ουκρανία έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, κάνουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και ονομάζουν τον πόλεμο με το όνομά του.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη ομάδα των ατάκτων παίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων μιας μεγάλης χώρας. Το πλεονέκτημα των Τσετσένων για τον Πούτιν είναι ότι έχουν εμπειρία σε ανταρτοπόλεμο και σε μάχες σε αστικό περιβάλλον, ενώ η φήμη της βιαιότητάς τους είναι ένα όπλο από μόνη της.

«Επίσης, η παλαιότερη γενιά Τσετσένων μαχητών έλαβε μέρος στην άμυνα του Γκρόζνι (της πρωτεύουσας της Τσετσενίας), όταν επιχειρούσε να το καταλάβει η Ρωσία», είπε ο ερευνητής ζητημάτων ασφαλείας του Καυκάσου, Αλεξάντρ Κβαχάντζε. «Από αυτή την άποψη έχουν γνώσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες στις ρωσικές δυνάμεις, ιδίως σε επιχειρήσεις όπως η πολιορκία της Μαριούπολης».

Συμφιλίωση με Πούτιν

Επίσης, παραδοσιακός ρόλος του Καντίροφ, από τότε που συμφιλιώθηκε με τον Πούτιν, ήταν να του προσφέρει ένα εναλλακτικό δίκτυο, στο οποίο μπορούσαν να ανατεθούν οι υπερβολικά αμφιλεγόμενες αποστολές. Ισως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ, ηγετικού στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης, το 2015. Ως ένοχοι καταδικάστηκαν πέντε Τσετσένοι, ενώ ποτέ δεν υπήρξε σύνδεση του Καντίροφ με τη δολοφονία.

Τα βίντεο που αναρτούν οι Τσετσένοι από την Ουκρανία δείχνουν ότι βρίσκονται τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου και απλά διαφημίζουν την παρουσία τους για να φέρουν και άλλους συμπατριώτες τους στην Ουκρανία. Ο Καντίροφ προσφέρει μπόνους 2.300 δολαρίων σε όποιον καταταγεί, καθώς και μηνιαίο μισθό 1.000 δολαρίων.

«Ο Καντίροφ φαίνεται ότι σοκαρίστηκε από το μέγεθος της ουκρανικής αντίστασης. Εχουν σκοτωθεί πολλοί Τσετσένοι μαχητές, ίσως εκατοντάδες. Ο Καντίροφ έχει πολλούς, περίπου 12.000, αλλά για να παραμείνει στην εξουσία δεν πρέπει να τους χάσει», παρατηρεί ο Ασλάν.

Πηγή: Καθημερινή – The Guardian

ΚαντίροφΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία