Η πολυαναμενόμενη την Τετάρτη άφιξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, η συμμετοχή του στη συνοδό κορυφής των 27 την ερχόμενη Πέμπτη και η επίσκεψη του στην Πολωνία αναμένεται να θέσουν επί τάπητος, τα νέα δεδομένα στην διατλαντική συμμαχία και την σκλήρυνση των κυρώσεων προς τη Ρωσία με φλέγον ζήτημα την επιβολή εμπάργκο αγοράς πετρελαίου από τη Μόσχα.
Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου θα έχει ένα εξαιρετικά βαρύ διπλωματικό φορτίο να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη καθώς εκτός από τους 27, θα λάβει μέρος σε σειρά συνόδων των τριάντα κρατών μελών του NATO, της ΕΕ και της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.
Τα κακά νέα είναι ότι η παρουσία Μπάιντεν στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αφήσει κατά μέρος τη συνεχιζόμενη διαμάχη εντός της Ε.Ε για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, αναφέρουν οι FT. Από την άλλη, η επιβολή από την ΕΕ εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, μπαίνει για τα καλά επί τάπητας μιας και με την παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες η εβδομάδα αυτή θα σημάνει την σκλήρυνση της απάντησης της Δύσης έναντι της Μόσχας, μεταδίδει το Reuters.
Η ΕΕ καλείται πλέον να συζητήσει την πολύ πιο σκληρή από οικονομική σκοπιά επιλογή της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο — το εφαρμόζουν ήδη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά όχι οι 27, που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τη Ρωσία στο πεδίο της ενέργειας, ειδικά ως προς το φυσικό αέριο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές, στο τραπέζι τίθεται η πιθανότητα να επεκταθούν περαιτέρω οι κυρώσεις και η ΕΕ φέρεται ήδη να επεξεργάζεται και πέμπτο πακέτο, που ίσως περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις που έχουν λάβει ΗΠΑ και Βρετανία. Η συζήτηση για τις κυρώσεις απασχολεί σήμερα την ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Το ενδεχόμενο απασχολεί την Ρωσία. Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ισορροπία της ηπείρου, αλλά αντίθετα δεν θα επηρέαζε τις ΗΠΑ.
«Ένα τέτοιο εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα και ζήτησε από τις χώρες που ασκούν επιρροή στην Ουκρανία να την πιέσουν ώστε να είναι πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η επίτευξη σημαντικής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν νέα άνοδο για τρίτη μέρα σημερα με το μπρεντ στα 109,89 δολάρια το βαρέλι (+1,8%) και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) να ξεπερνά τα 108 δολάρια το βαρέλι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβανομένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
“Οι υπουργοί θα το συζητήσουν αυτό”, επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας στο ερώτημα αν θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
“Από την ιρλανδική πλευρά, είμαστε ανοικτοί σε κάτι τέτοιο”, σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
«Εργαζόμαστε πάνω σε έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων» και συζητούνται «πολλά ονόματα» ολιγαρχών και ανθρώπων κοντά στο Κρεμλίνο, είπε ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς οι συζητήσεις για τα μέτρα δεν είναι δημόσιες.
Οι τέσσερις γύροι κυρώσεων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες μέσα στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, που βάζουν στο στόχαστρο 685 πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία και διάφορους τομείς, από το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά ως την αμυντική βιομηχανία, δεν μετέβαλαν τη στάση του Κρεμλίνου.
Οι χώρες της Βαλτικής, ειδικά η Λιθουανία, πιέζουν να αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό βήμα, όμως η Γερμανία προειδοποιεί εναντίον της ανάληψης δράσης με υπερβολική βιάση, με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη φθάσει στα ύψη στην Ευρώπη.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προχωρήσει σε εξίσου σκληρά αντίποινα — δεν αποκλείει ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία το 40% του αερίου που καταναλώνει.
Η Γερμανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εκτός από αέριο εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού.
Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική Gazprom για τον εφοδιασμό της με αέριο, δεν αποκλείει το να ζητήσει να εξαιρεθεί από την επιβολή κυρώσεων. Το μοναδικό διυλιστήριο αργού της Βουλγαρίας ανήκει στη ρωσική Lukoil και αυτό παράγει το 60% των καυσίμων που καταναλώνονται στη χώρα της Βαλκανικής.
Για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία. Η στάση της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα είναι κρίσιμη.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στην Ουκρανία δεν θα υπάρχει κανένα «ταμπού» ως προς την επιβολή κυρώσεων.
«Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να αναγκάσουν τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αναθεωρήσει τη στάση του. Ανάμεσα στους εταίρους μας και ανάμεσα στις χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, κάποιες είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά το πετρέλαιο και το αέριο. Ωστόσο, όπως έχει πει ο πρόεδρος, δεν υπάρχουν ταμπού».
Διπλωμάτες λένε ότι εάν η Ρωσία αρχίσει να βομβαρδίζει εντατικά το Κίεβο, η Ευρώπη δεν αποκλείεται να συζητήσει ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια συλλήβδην.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες αναμένουν ότι στην πρώτη τέτοιου είδους σύνοδο ΗΠΑ- ΕΕ θα κυριαρχήσει ο συντονισμός της Δύσης για την απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και τη συζήτηση για τα μηνύματα που θα πρέπει να σταλούν και στο Πεκίνο, ιδιαίτερα μετά τη δίωρη συζήτηση που είχαν Μπάιντεν και Σι, την περασμένη Παρασκευή.
Η Ε.Ε προετοιμάζει τη δική της Σύνοδο με τον Κινέζο πρόεδρο, την 1η Απριλίου. Θα είναι η πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση μετά την έναρξη του πολέμου αλλά και μετά τη διπλωματική κρίση μεταξύ Βρυξελλών – Πεκίνου όταν το δεύτερο έβαλε σε λίστα αρκετούς ευρωβουλευτές μετά την απόφαση για κυρώσεις που αποφάσισε η Ε.Ε εναντίον της Κίνας.
Το θέμα που απασχολεί την Ευρώπη είναι η στάση της Κίνας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ε.Ε δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η χώρα θα πρέπει να αποφασίσει με το ποια πλευρά θα συνταχθεί, χωρίς απειλές και μάλλον θα αποφύγει να στηρίξει απροκάλυπτα τη Ρωσία. «Έχουν να πάρουν μια απόφαση. Η Κίνα θα πρέπει να σκεφθεί πολύ προσεχτικά. Είναι προς το συμφέρον τους να πάρουν αποστάσεις από τη Κίνα» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πηγή: Reuters , ΑΠΕ ΜΠΕ