Ντοκιμαντέρ για την Κριμαία

Σε συνέντευξή του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως εκείνος έδωσε εντολή για προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την Προεδρία της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, σε ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί από την κρατική ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν διευκρινίζει υπό ποιες περιστάσεις αποφάσισε την απόσπαση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Το ντοκιμαντέρ του Rossiya 1 φέρει τον τίτλο “Στο δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα“, ενώ το τρέιλερ προβλήθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 8 Μαρτίου. Ο σταθμός δεν αποσαφήνισε πότε θα μεταδοθεί ολόκληρο το ντοκιμαντέρ.

Ο ίδιος αναφέρει πως ύστερα από ολονύκτια σύσκεψη μαζί με τους συνεργάτες του κατέληξε στην απόσχιση της χερσονήσου. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ολοκληρώσαμε την σύσκεψη στις 7 το πρωί και τότε είπα στους συνεργάτες μου ότι η Κριμαία πρέπει να επιστρέψει στην Ρωσία“.

Μόλις μερικές ημέρες μετά την σύσκεψη, στρατιώτες χωρίς διακριτικά εισέβαλαν στη Σεβαστούπολη και την Κριμαία και το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα στις 18 Μαρτίου, η Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία. Να σημειωθεί πως είχε διεξήχθη δημοψήφισμα το οποίο κατέληξε στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας. Ωστόσο, το δημοψήφισμα δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρωσικός στρατός ήταν έτοιμος να φτάσει μέχρι το Ντόνετσκ, με σκοπό να φυγαδεύσει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος στάθηκε πιστός στο Κρεμλίνο. Αναφορικά με την διάσωση του, ο ρώσος Πρόεδρος επισήμανε: “Θα τον σκότωναν, έπρεπε να τον βγάλουμε από το Ντονέτσκ είτε από ξηράς είτε από αέρος“.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανικής Δημοκρατίας είχε απομακρυνθεί από το Κίεβο με ελικόπτερο προς τα ανατολικά. Για σύντομο χρονικό διάστημα τα ίχνη του είχαν χαθεί, ώσπου ο ίδιος εμφανίστηκε στο ρωσικό Ροστόφ. Τέλος, από τη στιγμή που διέφυγε από την Ουκρανία δεν γύρισε ξανά.

 

Βλαντιμίρ ΠούτινΚριμαίαντοκιμαντέρ