24ωρη κατάπαυση πυρός ζήτησε ο Κουλέμπα που είπε ότι ο Λαβρόφ δεν δεσμεύθηκε επειδή «άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτό στη Μόσχα» – «Να σταματήσει η πολιτική απειλών κατά της Ρωσίας» ζήτησε ο Λαβρόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία θα βγει από τον πόλεμο με… καθαρή συνείδηση
Χωρίς πρόοδο στο επείγον ζήτημα της κατάπαυσης πυρός ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Όπως δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια, συζητήθηκε κατάπαυση πυρός 24 ωρών, ωστόσο δεν έγινε καμία πρόοδος. «Φαίνεται πως άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα στη Ρωσία» σημείωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών διήρκεσαν μία ώρα και σαράντα λεπτά και έγιναν στην νότια Τουρκία παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόκειται για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες
«Αντιρωσικό φερέφωνο» χαρακτήρισε ο Λαβρόφ την Ουκρανία και ζήτησε να σταματήσουν οι απειλές κατά της Ρωσίας – Δείτε live δηλώσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα – Απογοητευμένος, ο Κουλέμπα είπε ότι δεν έλαβε απάντηση στο αίτημα για 24ωρη εκεχειρία «γιατί άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα στη Ρωσία»
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα που έγινε στην Αττάλεια, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Δυστυχώς ο κ. Λαβρόφ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους… Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Δεν κάναμε καμία πρόοδο. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειεές μας, έτσι ώστε να βρούμε κάποια λύση για τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Θα ξανασυναντηθούμε στο ίδιο πλαίσιο, στον βαθμό που θα υπάρξει δυνατότητα να βρεθούν λύσεις. Οταν συναντιούνται δύο υπουργοί εχουν εντολή γιατί τους έχει εμπιστευτεί ο ηγέτης τους. Αυτή είναι η δική μου δέσμευση να συνεχίσω προκειμένου να σταματήσουμε τον πόλεμο και την οδύνη των ουκρανών και να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας από τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα.
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί»
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί», διεμήνυσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας», σημείωσε. «Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους» διευκρίνισε, εκφράζοντας την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών ένας από τους οποίους έπληξε νοσοκομείο παίδων. «Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο», σημείωσε ο Κουλέμπα. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα»
«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές», δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά την συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει.
Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους
Λαβρόφ: Φερέφωνο το Κίεβο, η επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο
Από τη μεριά του, και ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους λέγοντας ότι η ρωσική πλευρά ανοίγει διαδρόμους διαφυγής όπου χρειάζεται. Το αν θα λειτουργήσουν εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολλές συγκεκριμένες προτάσεις, η πλευρά του Κιέβου τις πήρε να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσεότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Κουλέμπα, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους». «Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Λαβρόφ.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό. «Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.
Το χρονικό
Στην Αττάλεια έφτασε πριν από λίγο ο Ντμίτρο Κουλέμπα, όπου τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα έχουν σήμερα στην Τουρκία την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.
Τον Σεργκέι Λαβρόφ (που έφτασε εχθές στην πόλη) και τον Ντμίτρο Κουλέμπα υποδέχθηκε ως οικοδεσπότης ο τούρκος ΥΠΕΞ στην Αττάλεια (νότια), τουριστικό θέρετρο που προτιμούν πολλοί ρώσοι τουρίστες.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.
Ο τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος.
Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Ο κ. Κουλέμπα διαβεβαίωσε χθες μέσω Facebook ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες». «Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».
Η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι πολύ τεταμένη. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άλλωστε πρόσφατα μιλώντας στο CNN τον ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κ. Λαβρόφ θα κάνει στην Αττάλεια το πρώτο του ταξίδι από το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς η Μόσχα υφίσταται ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων και μοιάζει ολοένα πιο απομονωμένη. Αναμένεται να αφιχθεί στην τουρκική παραθαλάσσια πόλη το απόγευμα.
Τους δύο υπουργούς θα συναντήσει επίσης αργότερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενόψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενημέρωσε μέσω Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, θεωρείται σύμμαχος της Ουκρανίας, της έχει άλλωστε προμηθεύσει οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Διατηρώντας ταυτόχρονα σχέσεις με τη Ρωσία, από όπου προσελκύει πολλούς τουρίστες και από όπου προμηθεύεται σιτηρά και ενέργεια.
Πριν από το τηλεφώνημα με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν μίλησε την Κυριακή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.
Οι συνομιλίες στην Αττάλεια καταγράφονται αφού η Ρωσία διαπίστωσε χθες «πρόοδο» στις συνομιλίες της με την Ουκρανία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας.
Η Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει «ανατροπή της κυβέρνησης» της Ουκρανίας.
Αρκετοί αναλυτές διατηρούν πάντως τις επιφυλάξεις τους, εν μέσω του πολέμου που ήδη μετέτρεψε πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες.
«Κάθε προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε κάποια άμεση επιτυχία» στις διαπραγματεύσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Foreign Policy Research Institute.
«Για να καταλήξουν σε συμφωνία, τα δύο μέρη θα χρειαστεί να κάνουν οδυνηρούς συμβιβασμούς», προειδοποιεί ο Μπερκ Έσεν του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.
Ο κ. Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι μπόρεσε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση «σε ουδέτερο έδαφος», σημειώνει ο Σονέρ Καγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute, αν και ομολογεί πως θα του προκαλούσε «αληθινή έκπληξη» εάν επιτυγχανόταν οποιαδήποτε συμφωνία στην Αττάλεια.
Υπενθύμισε πως και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν.
Η Άγκυρα από το ξέσπασμα της κρίσης τηρεί πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη και κατάφερε να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε το Κίεβο, ούτε τη Μόσχα» και δεν «υπαναχωρούμε όσον αφορά τα συμφέροντα της Τουρκίας», συνόψιζε ο κ. Ερντογάν τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καταγγέλλοντας την ίδια ώρα την «απαράδεκτη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει, όπως οι δυτικές χώρες, κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ διατηρεί ανοικτές τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς.
«Αυτή η ενεργή ουδετερότητα επέτρεψε η Τουρκία να βρεθεί στο επίκεντρο του διπλωματικού παιγνιδιού», εκτιμά ο Μπερκ Έσεν. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης, πρόκειται «για μείζονα διπλωματική επιτυχία» της τουρκικής κυβέρνησης, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση πέρασαν πολλές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, πάντα σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u böyle karşıladı
— Sabah Gazetesi (@Sabah) March 10, 2022
?? Глава МЗС Дмитро Кулеба прибув до Анталії. Там заплановані переговори з міністром закордонних справ росії Лавровим. pic.twitter.com/SH2bcu1v6y
— Телеканал “Прямий” (@prm_ua) March 10, 2022