«Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου, κατά την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union Address, SOTU).
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η ελευθερία θα κερδίσει έναντι της τυραννίας» στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».
Ο Πούτιν είναι «δικτάτορας»
Χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «δικτάτορα», ο οποίος είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».
«Στην πορεία της ιστορίας μας αντλήσαμε το εξής μάθημα: Αν οι δικτάτορες δεν πληρώσουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος. Γι’ αυτό και δημιούργηθηκε το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
«Πριν από έξι μέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν πίστεψε πως θα μπορούσε να λυγίσει τον κόσμο, αλλά συνάντησε το μεγαλείο ψυχής του ουκρανικού λαού, που με το κουράγιο τους και το θάρρος τους υπερασπίζονται την πατρίδα τους ακόμη και πηγαίνοντας κόντρα στα τανκ», ανέφερε και συνέχισε:
«Ο Πούτιν νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό», συνέχισε και αποκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «προμελετημένο και απρόκλητο πόλεμο» του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Νόμιζε πως θα μας δίχαζε. Είχε άδικο, ήμασταν έτοιμοι. Δεν μας έπιασε απροετοίμαστους», ΄τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε «ξανά και ξανά οποιαδήποτε προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης».
Θα τους «κυνηγήσουμε»
Πλέον, όμως, «καλείται να λογοδοτήσει σε όλο τον ελεύθερο κόσμο. Είναι πιο απομονωμένος από ότι ήταν ποτέ. Μαζί με τους συμμάχους μας έχουμε επιβάλλει σημαντικότατες οικονομικές κυρώσεις. Απόψε λέω στους Ρώσους ολιγάρχες: Όχι άλλο». Οι αρχές των ΗΠΑ μαζί με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τους «κυνηγήσουμε», ενώ ανακοίνωσε πως κλείνει ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ προς τα ρωσικά αεροσκάφη.
«Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει. Μπορεί να έχει σημειώσει ορισμένες νίκες στο πεδίο της μάχης, αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα», διεμήνυσε.
Επανέλαβε την απόφασή του να μην μπουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ουκρανικό έδαφος, διαβεβαιώνοντας όμως ότι: «με όλη μας τη δύναμη θα υπερασπιστούμε το έδαφος των νατοϊκών μας συμμάχων».
Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», όπως είπε απειλητικά απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος σε αυτή που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».
Θα αποδεσμευθούν 30 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα «αν είναι απαραίτητο»
Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Προανήγγειλε ακόμη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».
Η πανδημία «δεν διαφεντεύει» πια «τις ζωές μας»
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού «δεν χρειάζεται πια να διαφεντεύει τις ζωές μας», καθώς η χρήση χειρουργικής μάσκας είναι πλέον προαιρετική στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον του ιού αυτού, όπως κάνουμε και με τις άλλες ασθένειες», είπε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε» για τις νέες παραλλαγές και την εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την πανδημία, που θα περιγράφει το πώς «θα προχωρήσουμε μπροστά με ασφάλεια» καθώς «θα επιστρέφουμε στην ομαλότητα».
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας παγκοσμίως. Ως χθες, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει τους 950.481, κατά τα επίσημα δεδομένα.