Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας - «Συμφωνία» ζητά η Μόσχα, «άμεση εκεχειρία» αξιώνει το Κίεβο

Συνεχίζονται εν τέλει, μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα, οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, οι οποίες διεξάγονται στη Λευκορωσία, κατά τη διάρκεια της 5ης μέρας της ρωσικής εισβολής.

Νωρίτερα, τόσο η ουκρανική ιστοσελίδα Nexta, όσο και διεθνή ΜΜΕ, όπως το Sky News, μετέδιδαν ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν, ωστόσο, όπως φαίνεται αυτό δεν ισχύει.

Δείτε τι έγραφε νωρίτερα το βρετανικό Sky News

 

Σύμφωνα με το Reuters σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, τόνισε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία από τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, λίγο αργότερα και η αρχική πηγή της είδησης, ο ιστότοπος Nexta, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα και πως θα συνεχιστούν μετά το διάλειμμα.

 

 

Στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με την Ρωσία έφτασε πριν από λίγη ώρα η ουκρανική αντιπροσωπεία, ενώ η ρωσική αντιπροσωπεία είχε φθάσει στο σημείο λίγο νωρίτερα.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία ήρθε με ελικόπτερο και προσγειώθηκε κοντά στον χώρο των συνομιλιών», μετέδωσε το Λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.
«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Ολεκσιι Ρέζνικοφ, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μικαίλο Ποντολιάκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μίκολα Τοτσίτσκι και ο βουλευτής Νταβίντ Αρακχάμια, πρόεδρος του κόμματος του Ζελένσκι.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένοντας να φτάσουν οι αντιπροσωπείες», ανέφερε το υπουργείο σε tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Η Ουκρανία αποδέχθηκε χθες, Κυριακή, την ιδέα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μολονότι όπως είπε «δεν το πιστεύει πάρα πολύ» ότι αυτές θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί.

Στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προβλέπεται να διεξαχθούν στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει».

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.<

 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΛευκορωσίαΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία