Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Βαντίμ Ντενισένκο, αργά το απόγευμα του Σαββάτου.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, πάνω από την Οδησσό.
Από το απόγευμα της Πέμπτης, το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του είχε αναφερθεί στην πυρηνική δύναμη της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας:
«Όσον αφορά τις στρατιωτικές υποθέσεις, ακόμη και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την απώλεια ενός σημαντικού μέρους των δυνατοτήτων της, η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη».
Με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν σε περιορισμούς στον πυρηνικό εξοπλισμό τους. Άλλες μετασοβιετικές χώρες όπως η Ουκρανία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία εγκατέλειψαν οικειοθελώς τα πυρηνικά στο έδαφός τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση -πιθανώς και πυρηνική- στις σχέσεις των δύο χωρών.