Εισβολή στην Ουκρανία: «Fake news ότι καταθέτουμε τα όπλα, είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία» λέει ο Ζελένσκι

Νέο βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου «ανέβασε» νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται και δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα.

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε.

Και συνέχισε: «Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας, γιατί το όπλο μας είναι η αλήθεια και η αλήθεια μας είναι ότι αυτή είναι η γη μας, η χώρα μας, τα παιδιά μας και θα τα υπερασπιστούμε όλα. Αυτό είναι. Αυτό ήταν το μόνο που ήθελα να σου πω. Δόξα στην Ουκρανία».

Σε ξεχωριστό tweet σήμερα το πρωί, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Όπλα και εξοπλισμός από τους εταίρους μας είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία», έγραψε. «Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί!».

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε νέο δραματικό μήνυμα καλούσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, στην «πιο δύσκολη νύχτα της ρωσικής εισβολής».

«Πρέπει να επιμείνουμε απόψε. Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή. Κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός, παρακαλούμε βοηθήστε ο ένας τον άλλον, ειδικά οι ηλικιωμένοι, όσοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση κινδύνου, πηγαίνετε στο καταφύγιο. Όποιος έχει ήδη ενταχθεί στην άμυνα της χώρας ή μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα – σταματήστε τον εχθρό όπου μπορείτε» είπε.

Μήνυμα Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ μοιάζουν έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρέδρος σύμφωνα με το Associated Press έχει ήδη στείλει την απάντησή του: «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο», φέρεται να λέει στις ΗΠΑ.

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι, σε μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, δήλωσε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα και πως απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας. «Τη νύχτα θα επιτεθούν» υπογράμμισε στο σύντομο, διάρκειας μόλις δύο λεπτών μήνυμά του, τονίζοντας ότι απειλούνται πόλεις όπως το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και το Ντονμπάς, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Κίεβο, το οποίο, όπως εκτίμησε, θα προσπαθήσουν να καταλάβουν οι Ρώσοι μέσα στις επόμενες ώρες.

«Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο -δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του, για να κάμψει την αντίστασή μας -ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια και στο διπλωματικό μέτωπο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για τους όρους της εκεχειρίας και τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να αποστείλουν ένα προσχέδιο των θέσεών τους στη Μόσχα, για να αξιολογηθεί και να γίνουν τυχόν «διορθώσεις».

Χθες, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία, την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση» και την κατάληψη της πόλης. Για δύσκολη νύχτα μίλησε και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τις τελευταίες ώρες, οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ένα διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» όσον αφορά στη διεξαγωγή συνομιλιών και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής τοποθεσίας, όπου αυτές θα πραγματοποιηθούν. Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, που ζητούσε από τον Ρώσο ομόλογό του να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, και τη φερόμενη αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι συζητήσεις «πάγωσαν», καθώς η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για διακοπή της επικοινωνίας.

Όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, ήταν έτοιμο για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές φέρεται να ζήτησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία.

«Aφού συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, η Ρωσία σχημάτισε αντιπροσωπεία των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και εκπροσώπων της προεδρικής διοίκησης. Η διακοπή των επικοινωνιών του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα συνοδεύεται από την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης σε κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων και στο Κίεβο» ανακοίνωσε η Μόσχα, «παγώνοντας» στην ουσία τις συζητήσεις.

Στη συνέχεια, η ουκρανική πλευρά επανήλθε και φέρεται να πρότεινε το Ισραήλ ως τόπο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, σε προεδρικό επίπεδο, ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Ο δε εκπρόσωπος του Ζελένσκι επανήλθε, αργά το βράδυ της Παρασκευής και με τις ρωσικές δυνάμεις «ante portas» του Κιέβου. «Πρέπει να αντικρούσω τις δηλώσεις ότι αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Αυτή είναι η μόνιμη θέση μας. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη διαβουλεύονται για τον τόπο και τον χρόνο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για την επανέναρξη της κανονικής ζωής» υπογράμμισε.

«Τορπίλη», πάντως, στις διαπραγματεύσεις, είχαν βάλει οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο ίδιος ο Πούτιν. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, ο Ρώσος πρόεδρος κέλασε τα ουκρανικά στρατεύματα να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ζελένσκι και έκανε λόγο για κυβέρνηση «τοξικομανών και νεοναζί».

Οι δηλώσεις του αυτές, καθώς και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι δεν ίνεται να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες και όσο ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Εισβολή στην ΟυκρανίαΖελένσκιπόλεμοςΡωσία