Η Άγγελα Μέρκελ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό.
«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η Μέρκελ.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε η πρώην καγκελάριος, η οποία διατήρησε σχέσεις στενές και μερικές φορές δύσκολες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αυτές τις φρικτές ώρες και ημέρες», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη στήριξή της» στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η G7 για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Η Μέρκελ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Τότε είχε τονίσει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Ωστόσο τώρα επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι η επίθεση έχει στόχο όλη την Ουκρανία.
Βερολίνο και Μόσχα είχαν κατά τα τελευταία χρόνια πολλές διενέξεις. Από τις κυβερνοεπιθέσεις κατά γερμανικών θεσμών, περιλαμβανομένης της καγκελαρίας, μέχρι τις υποθέσεις κατασκοπείας και την νοσηλεία του αντιφρονούντα στο ρωσικό καθεστώς Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο του Βερολίνου μετά την επίθεση εναντίον του με δηλητήριο που αποδίδεται στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, η Αγγελα Μέρκελ φρόντισε διαχρονικά να διατηρήσει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο κατά την διάρκεια των τετραπλής θητείας της στην καγκελαρία, υποστηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις και απέναντι σε κάθε αντιξοότητα το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 που αύξησε την εξάρτηση της Γερμανίας, και της Ευρώπης, από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σήμερα πλέον, δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν την διπλωματία του εξευμενισμού και της συγκατάβασης που ασκήθηκε από το Βερολίνο προς την Μόσχα επί της καγκελαρίας της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ