Κυρώσεις σε ρώσους κροίσους και σε πέντε τράπεζες «ψαράκια» -και όχι «καρχαρίες»- επέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον στον απόηχο της αναγνώρισης ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ασκεί σφοδρή κριτική στον βρετανό πρωθυπουργό που χθες ανακοίνωσε τη βρετανική… τιμωρία στη Ρωσία.
Το άρθρο του δημοσιεύεται στον Guardian, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκαν κυρώσεις στις τράπεζες: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank. Παράλληλα, σε τρεις ρώσους ολιγάρχες (Γκενάντι Τιμτσένκο, Μπόρις Ρότενμπεργκ, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ) θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα και θα «παγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα.
«Αυτές δεν είναι ουσιαστικές κυρώσεις» τονίζει ο Μπράιαντ και εκτιμά ότι με αυτές θα γελά ο Πούτιν από το εξοχικό του.
Γράφει χαρακτηριστικά: «Είναι το ελάχιστο από αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από εβδομάδες. Δεν είναι μια σωστή απάντηση στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Πούτιν για το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ και την αποστολή στρατευμάτων. Δεν αμφιβάλλω ότι ο Πούτιν γελάει μέχρι τη ντάτσα του».
Τα… ψαράκια και οι… καρχαρίες
Για τον βουλευτή των Εργατικών, οι συγκεκριμένες τράπεζες «δεν είναι οι σημαντικότεροι παίκτες, αλλά εφεδρικές στη ρωσική οικονομία». «Μαζεύουμε», προσθέτει, «τα ψαράκια και αφήνουμε τους καρχαρίες να κολυμπούν ελεύθεροι».
Για τους ρώσους ολιγάρχες, μάλιστα, αναφέρει ότι τους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από το 2018 και κατηγορεί τον Τζόνσον ότι δεν γνώριζε καν ποιος ήταν στη λίστα, ενώ έμεινε εκτός ο κροίσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
«Ζητάμε πολλά όταν περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό -τη στιγμή μιας διεθνούς κρίσης- να γνωρίζει κάποιες λεπτομέρειες;» διερωτάται.
Όσο για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που αναστέλλεται, ο Κρις Μπράιαντ επισημαίνει πως ο Τζόνσον «δεν μας λέει σε πόσους ολιγάρχες παραχωρήθηκαν δικαιώματα χωρίς να έχουν εξετάσει από πού προήλθε ο πλούτος τους».
«Είναι δύσκολο να μην ανησυχείς ότι οι Ρώσοι που έδωσαν χρήματα στους Τόρις (σ.σ. τα μέλη του Κόμματος των Συντηρητικών), μπόρεσαν να το κάνουν μόνο επειδή τους δόθηκε η βρετανική υπηκοότητα από τους Τόρις. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα το ονομάζαμε αυτό διαφθορά»…