Ακυρώνεται η συνάντηση των ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός. Την είδηση επιβεβαίωσε και το CNN, μεταδίδοντας τη δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν:
«Τώρα που βλέπουμε πως η εισβολή έχει αρχίσει και η Ρωσία έκανε ξεκάθαρο ότι απορρίπτει τη διπλωματία, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνάντηση, επί του παρόντος. Συνομίλησα με όλους τους συμμάχους και εταίρους μας – όλοι συμφωνούν».
«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν «το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή», αποκαλώντας την κατάσταση «κατασκευασμένη κρίση».
«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση Μπλίνκεν που υποτίθεται πως θα ήταν προπαρασκευαστική.
Ο Πούτιν δηλώνει πάλι διατεθειμένος για διπλωματικές λύσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει “διπλωματικές λύσεις” με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι “αδιαπραγμάτευτα”.
“Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα”, τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
Η επιβολή νέας ψυχρότητας στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ήταν επίσης αναμενόμενη μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξάρτητων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.
Αυτό που ήθελε από την αρχή ο πρόεδρος Πούτιν ήταν η εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε ο κ Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν «το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από παλιά», αποκαλώντας την κατάσταση «κατασκευασμένη κρίση».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην Ουάσιγκτον που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα τοπική ώρα, ο Μπλίνκεν είπε:«Το σχέδιό του από τότε ήταν να εισβάλει στην Ουκρανία για τον έλεγχο της Ουκρανίας και του λαού της , θέλει (ο Πούτιν) να καταστρέψει τη δημοκρατία της Ουκρανίας, η οποία προσφέρει μια έντονη αντίθεση με την απολυταρχία που ηγείται και να διεκδικήσει εκ νέου την Ουκρανία ως μέρος της Ρωσίας.
Γι’ αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» προσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι την Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί: «Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή αρχίζει και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφή τη συνολική της απόρριψη της διπλωματίας. Δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή».
Οι δηλώσεις Μπλίνκεν ακολούθησαν την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν γαι τον πρώτο γύρο κυρώσεων εναντίον ρωσικών τραπεζών, ολιγαρχών και άλλων, με σχέδια για κλιμάκωση των κυρώσεων εάν η Ρωσία προχωρήσει στην εισβολή της.
Η πρόσκληση
Δύο ημέρες πριν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι παραμένει στην ημερησία διάταξη μια συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
«Προσέγγισα τον ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, για να του απευθύνω έκκληση να συναντηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη. Το σχέδιο παραμένει αυτό, εκτός αν η Ρωσία εισβάλλει στο μεταξύ», έλεγε ο Μπλίνκεν την Κυριακή.
«Σε αυτό το σημείο ασφαλώς δεν σχεδιάζεται», όπως το έθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, συμπληρώνοντας ότι θα απαιτείτο να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για να οργανωθεί τέτοια σύνοδος κορυφής.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ξιφουλκούσε κατά της Μόσχας, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, θυμίζοντας πως «οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία οφείλει να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά».
Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η κυβέρνηση του οποίου ζήτησε χθες «όπλα» και εγγυήσεις για την εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ, διεμήνυσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.
Οι ρωσικές τράπεζες στο στόχαστρο
Στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα «πρώτο πακέτο» κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.
Το σύνολο του ρωσικού τραπεζικού τομέα ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Μαζί με τους συμμάχους μας, αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση, τη ρωσική κεντρική τράπεζα και ρωσικά κρατικά ταμεία από κάθε νέα χρηματοδότηση προερχόμενη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», εξήγησε ο Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Η ΕΕ ενέκρινε νωρίτερα πακέτο κυρώσεων που «θα πλήξουν πολύ σκληρά τη Ρωσία», όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε και αυτός κυρώσεις σε βάρος τριών ολιγαρχών κοντά στο Κρεμλίνο και πέντε ρωσικών κυρώσεων, μέτρα που πάντως χαρακτηρίζονται a minima για το Λονδίνο, όπου συχνάζουν αρκετοί ρώσοι με μεγάλες περιουσίες.
Είπε επίσης ότι εναντιώνεται στο να γίνονται διεθνείς αθλητικές συναντήσεις στη Ρωσία, όπως ο τελικός του Champions League, που τυπικά πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου στην Αγία Πετρούπολη.
Κυρώσεις, τέλος ανακοίνωσε και η Ιαπωνία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η απαγόρευση της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων στη χώρα και του παγώματος τυχόν πόρων Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία.
Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη συγκρατημένα, ωστόσο η Δύση προειδοποιεί πως θα διευρυνθούν σε περίπτωση ευρείας κλίμακας εισβολής.
Η πρώτη δυτική αντίδραση μοιάζει να έφερε ικανοποίηση στην Ουκρανία.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιβάλει πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μοιάζει να είναι δυνατή «πρώτη κίνηση», έκρινε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ πως το Κίεβο θα λάβει κι άλλα όπλα.
«Δεν φοβόμαστε»
Ο Ρώσος πρόεδρος, που ορίζει εξαρχής το τέμπο, περιβάλλει με αχλή μυστηρίου τις προθέσεις και τις επιλογές του: θα εισβάλει σε όλη την Ουκρανία; Θα διευρύνει τα εδάφη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών; Θα επιδιώξει νέο status quo μέσω διαπραγματεύσεων;
Η επιβολή κατοχής μπορεί να κοστίσει ακριβά, ενώ η Ρωσία βασικά θέλει να αποσπάσει από το NATO τη δέσμευσή του ότι θα αποσύρει στρατεύματα από την ανατολική Ευρώπη, ειδικά πυραύλους μέσου βεληνεκούς, και ότι θα βάλει τέλος στην πολιτική της διεύρυνσής του. Αξιώσεις που ως αυτό το στάδιο η Δύση απορρίπτει.
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ από την πλευρά του προειδοποίησε χθες Τρίτη πως η χώρα του αναμένει «δύσκολες δοκιμασίες» και απώλειες.
Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ο πρόεδρος Ζελένσκι διατράνωνε πως το Κίεβο δεν «φοβάται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσει «ούτε σπιθαμή γης» της χώρας.
Στο μέτωπο, ο στρατός και οι αυτονομιστές συνέχιζαν χθες τις ανταλλαγές πυρών. Ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν χθες σε πλήγματα των αυτονομιστών, ανακοίνωσε ο στρατός.
Το Κίεβο αρνείται ότι επιδίδεται σε επιθετικές ενέργειες, αντίθετα με όσα λέει η Μόσχα, διατείνεται ότι η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για να δικαιολογήσει την επέμβασή της.