«Είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί» στην Ουκρανία, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο αποψινό του διάγγελμα, τονίζοντας ότι μία ρωσική εισβολή παραμένει πιθανή και ότι οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι με διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σημείωσε δε ότι υπάρχει «περιθώριο για διπλωματία» με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ευρώπη. Στο διάγγελμά του, ο Μπάιντεν περιέγραψε τα βασικά σημεία, για τα οποία η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορούν να συνεχίσουν να συνομιλούν, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων τους με την Ουκρανία.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες «να συνεχίσουν να επιδιώκουν διπλωματία υψηλού επιπέδου» για να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία.
«Χθες, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε δημόσια να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ», είπε ο Μπάιντεν υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία να πετύχει».
Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι «να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα θυσιάσουν βασικές αρχές» στην επιδίωξη βημάτων που μπορούν να προωθήσουν την κοινή μας ασφάλεια.
Μάλιστα, χαρακτήρισε τη διπλωματία «τον καλύτερο δρόμο για όλα τα μέρη, κατά την άποψή μας». «Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», είπε ο Μπάιντεν.
«Εφόσον υπάρχει ελπίδα διπλωματικής επίλυσης που θα αποτρέπει τη χρήση βίας και θα αποφεύγει τον απίστευτο ανθρώπινο πόνο που θα ακολουθούσε, θα το επιδιώξουμε», κατέληξε.
Δείτε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου για το Ουκρανικό: