Ουκρανική κρίση: Η ανησυχία της Δύσης - Τα βλέμματα στραμμένα στο ραντεβού Σολτς - Πούτιν

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες.

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

«Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Πρόθυμος να διαπραγματευτεί δηλώνει ο Πούτιν – Στη Μόσχα ο Σολτς για νέα προσπάθεια

Την ίδια στιγμή, μετά το «νεύμα» περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τη Δύση που διεφάνη ότι ήλθε σήμερα από τη Μόσχα, αλλά και τον υπαινιγμό της ίδιας της Ουκρανίας ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει το «όνειρο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επιμένουν πως μία ρωσική επίθεση είναι πιθανή «ανά πάσα στιγμή».

Ωστόσο, διαβλέπουν ότι παραμένει ένα «κρίσιμο παράθυρο» για τη διπλωματία -η σκυτάλη της οποίας περνά την Τρίτη στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μιλώντας στο CNNi.

«Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρος Πούτιν ανέκαθεν απαιτούσε διαπραγμάτευση και διπλωματία» είπε για να επισημάνει πως η ουκρανική κρίση εντάσσεται στο συνολικό φάσμα των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, εξ ου και εκκίνησε τη συζήτηση επί των εγγυήσεων ασφαλείας -με κυρίαρχο αίτημα τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες πως ρωσικές μονάδες έχουν πάρει «θέσεις μάχης» στα σύνορα της Ουκρανίας, η οποία τελεί υπό ασφυκτικό ρωσικό στρατιωτικό κλοιό ούσα περικυκλωμένη από τρεις πλευρές και από δύναμη που ξεπερνά ήδη τους 130.000 στρατιώτες, και διαρκώς ενισχύεται.

Η Ρωσία φέρεται να έχει μετακινήσει πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και εκτοξευτές πυραύλων σε θέσεις βολής, βάσει δηλώσεων Αμερικανού αξιωματούχου που επικαλείται το δίκτυο CBS. Παράλληλα, ορισμένες ρωσικές μονάδες φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τα σημεία συγκέντρωσης -όπως αυτά που απεικονίζονται στις δορυφορικές εικόνες που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελεταίες ημέρες- και αρχίζουν να παίρνουν θέσεις μάχης, κατά τον ίδιον αξιωματούχο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι έως τα τέλη της εβδομάδας η Ρωσία μπορεί να έχει κινηθεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας -χωρίς να είναι σαφές, ούτε για την Ουάσινγκτον, ποια μορφή και έκταση θα μπορούσε να λάβει η ρωσική επιθετικότητα. Η ίδια η CIA έχει «δώσει» την Τετάρτη 16η Φεβρουαρίου ως πιθανή «ημέρα εισβολής», εκτίμηση που δεν έχει τεκμηριωθεί από σχετικά στοιχεία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συγκεντρώσει πλέον επαρκή δύναμη ακόμη για πλήρους κλίμακας εισβολή· εντούτοις ακόμη και τώρα ουδείς μετά βεβαιότητας γνωρίζει εάν όντως έχει αποφασίσει να κινηθεί στρατιωτικά και σε αυτό που συντείνουν οι αναλυτές είναι ότι εάν δεν το πράξει, δεν είναι η φρενήρης διπλωματία που θα το έχει αποτρέψει, αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του εξ αρχής.

Η αποστολή επιπλέον δυνάμεων στα σύνορα -κατά βρετανικές εκτιμήσεις άλλα 14 τάγματα με 800 στρατιώτες έκαστο κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς την Ουκρανία- ερμηνεύεται επίσης πιθανώς από τον Guardian ως ένδειξη ότι ο Πούτιν σκοπεύει να παρατείνει την τρέχουσα κρίση για εβδομάδες ενόσω επιδιώκει να εξασφαλίσει διπλωματικές παραχωρήσεις.

Λαβρόφ προς Πούτιν: Να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Η Μόσχα άφησε σήμερα να εννοηθεί, αρχικά διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και εν συνεχεία διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι υποστηρίζει τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με τη Δύση σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που απαιτεί -παρόλο που οι απαντήσεις που έχει λάβει σχετικά με το κύριο αίτημα της μη περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Η Ρωσία έστειλε το «μήνυμά» με μία ως φαίνεται προσεκτικά προετοιμασμένη on camera συνομιλία των Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Κρεμλίνο, με το «γεράκι» της ρωσικής διπλωματίας να δηλώνει πως τα περιθώρια της διπλωματίας δεν έχουν εξαντληθεί και να εμφανίζεται να συμβουλεύει τον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει το διάλογο με τη Δύση.

Η τηλεοπτική συνομιλία Πούτιν-Λαβρόφ αποτελεί ενδεχομένως, κατά την ανάγνωση των New York Times, ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την απειλή της εισβολής στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια να αποσπάσει διπλωματικές παραχωρήσεις από τη Δύση, αντί να προχωρήσει άμεσα σε στρατιωτική δράση.

«Κρίσιμο παράθυρο διπλωματίας»

Λευκός Οίκος και Ντάουνινγκ Στριτ σταθερά επιμένουν πως μία ρωσική επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, πάντως κατόπιν νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα οι Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον ανακοινώθηκε από τη βρετανική πλευρά πως συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία.

«Συμφώνησαν ότι απομένει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος του Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ την ίδια αναφορά έκανε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την προειδοποίηση πως θα είναι σκληρές οι συνέπειες για τη Ρωσία εάν κινηθεί στρατιωτικά.

 

 

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσινγκτον η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, σημείωνε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, και σε σχολιασμό των δηλώσεων Λαβρόφ, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αναζητούν διπλωματική λύση προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

Επανέλαβε, εντούτοις ότι μία επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει διαθέσιμος, εάν το επιλέξει η Ρωσία. Όμως βλέπουμε ξεκάθαρα την κατάσταση επί του εδάφους» ανέφερε απαντώντας σε αιχμηρό δημοσιογραφικό ερώτημα εάν ήταν «σαρκαστική ή ειρωνική», όπως ανέφεραν ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, η δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι περί εισβολής την 16η Φεβρουαρίου στο διάγγελμα που απηύθυνε νωρίτερα προς τον ουκρανικό λαό.

Το διάγγελμα Ζελένσκι: «Μας λένε ότι την 16η Φεβρουαρίου θα γίνει επίθεση»

Τη στιγμή που δυτικές πρεσβείες κλείνουν η μία μετά την άλλη, πτήσεις αναστέλλονται, το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται και πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την ουκρανική επικράτεια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε το απόγευμα διάγγελμα κηρύσσοντας την 16η Φεβρουαρίου ημέρα εθνικής ενότητας, κατά την οποία οι σημαίες της Ουκρανίας θα υψωθούν σε όλα τα δημόσια κτήρια και ο εθνικός ύμνος θα ακουστεί παντού στις 10 το πρωί.

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος -ο οποίος το προηγούμενο διάστημα δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του έναντι της διακυβέρνησης Μπάιντεν για τη ρητορική περί επικείμενης εισβολής.

Η Μόσχα επιμένει σε νομικά δεσμευτική εγγύηση εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Συμμαχίας, καθώς και στην απομάκρυνση συμμαχικών δυνάμεων και υποδομών από την Ανατολική Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν επισήμως απορριφθεί, εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν υποδείξει και «εποικοδομητικά» κατά τον Λαβρόφ πεδία διαπραγμάτευσης, στα οποία περιλαμβάνονται ο έλεγχος των εξοπλισμών και όρια σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επίσημη ανταπάντηση του Κρεμλίνου εκκρεμεί.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει καταρτίσει προσχέδιο απάντησης δέκα σελίδων, το οποίο τελεί υπό οριστικοποίηση και επίκειται να εγκριθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμβουλος του Πούτιν είχε δηλώσει το Σάββατο πως προσεχώς η Ρωσία θα δημοσιοποιήσει την απάντηση, όπως άλλωστε είχε κάνει και με τα σχέδια συμφωνιών που κατέθεσε τον Δεκέμβριο προς διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα πως αυτό θα συμβεί «έγκαιρα».

Εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνο, ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης σήμερα μιλώντας διαδοχικά στα δίκτυα CNNi και MSNBC πως η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή. «Εάν θελήσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πιθανώς και κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας.

ΟυκρανίαΟυκρανική Κρίση