H Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα εκλέχθηκε από την πρώτη ψηφοφορία νέα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Συγκέντρωσε 458 ψήφους έναντι 101μια της Σουηδής Αλις Κούνκε των Πρασίνων και 57 της Ισπανίδας Σίρα Ρίγκο από την Αριστερά σε σύνολο 690 ψήφων.
Η Μαλτέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ που μόλις σήμερα έγινε 43 ετών ήταν πρώτη αντιπρόεδρος του ΕΚ και το αδιαμφισβήτητο φαβορί στην κούρσα για την διαδοχή του αείμνηστου Νταβίντ Σασόλι.
Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013. Σύμφωνα με το Politico.eu η εκλογή της διασφαλίσθηκε μετά την συμφωνία των Σοσιαλιστών (S&D) να την υποστηρίξουν, με αντάλλαγμα επί πλέον εξέχουσες στην νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρότι μεγάλη ομάδα Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών αντιτάχθηκε, λόγω των πολύ συντηρητικών θέσεων της Μαλτέζας ευρωβουλευτoύ σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την αντίθεση της στην άμβλωση, θέσεις που καθόλου δεν συμβαδίζουν με την πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ.
Τελικώς η κ. Μέτσολα έλαβε την υποστήριξη και των τριών μεγάλων ευρω-ομάδων. Πέρα από το ΕΛΚ, ψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και την ομάδας Renew. Με την στήριξη που πρόσφερε στο πρόσωπο της Μέτσολα η S&D απέσπασε πέντε από τις 14 θέσεις αντιπροέδρων, την προεδρία της διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών και την προεδρία της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας. Η Renew αύξησε την εκπροσώπησή της στις τάξεις των αντιπροέδρων από δύο σε τρεις.
Στη συμφωνία των τριών ευρω-ομάδων για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του τρέχοντος Κοινοβουλίου, μεταξύ των προτεραιοτήτων που καταγράφονται είναι η επιτήρηση του κράτους Δικαίου και η επιβολή κυρώσεων στις χώρες-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές του. Επίσης η προώθηση του πακέτου μέτρων της Επιτροπής για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών (Fit for 55), η διασφάλιση ότι ο οργανισμός υγειονομικής ετοιμότητας HERA θα αποκτήσει τις υπεσχημένες αρμοδιότητες, η τάχιστη δυνατή υιοθέτηση των νομοθετημάτων για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές (DSA και DMA), η μετουσίωση των πολιτικών στόχων των τριών ομάδων στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης, η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και η πορεία προς μία «ενοποιημένη, ανθρωπιστική και αποτελεσματική» μεταναστευτική πολιτική.
Στην πρώτη της ομιλία ως προέδρου του ΕΚ ανέδειξε τη διαφορετικότητα ως ισχυρό στοιχείο της Ευρώπης και έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη.
Όπως σημειώνει στο συγχαρητήριο της tweet προς τη νέα πρόεδρο του ΕΚ , η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μέτσολα είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει έναν από τους κορυφαίους θεσμικούς ρόλους στην ΕΕ . Η πρόεδρος της ΕΕ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί της για την ανάκαμψη της Ε.Ε. και για ένα «πράσινο, ψηφιακό και φωτεινό ευρωπαϊκό μέλλον».
Συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter απέστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως την «παλλόμενη καρδιά» της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
H συντηρητική Μαλτέζα ευρωβουλευτής δηλώνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων των LGBTQ+ και του κράτους Δικαίου αλλά πολέμιος των αμβλώσεων, μάλιστα η ίδια τον περασμένο Ιούνιο καταψήφισε έκθεση η οποία αναγνώρισε τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε η Μάλτα είναι η χώρα της Ε.Ε. με την πιο δρακόντεια νομοθεσία κατά των αμβλώσεων.
Βασική αντίπαλος για την κούρσα της Μέτσολα στην προεδρία του ΕΚ, ήταν η υποψήφια των Πρασίνων, η Σουηδή ευρωβουλευτής, ‘Αλις Μπαχ Κούνκε, πρώην υπουργός πολιτισμού, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρώην τηλεοπτικό πρόσωπο στη χώρα της.
Υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ, ήταν ακόμα μία γυναίκα, από το κόμμα της Αριστεράς (GUE), η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο. Την απόσυρσή του ανακοίνωσε την ύστατη ώρα ο Πολωνός Kόσμα Ζλοτόφσκι από την ομάδα των Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.
Μετά από την εκλογή της Προέδρου, θα ακολουθήσει η εκλογή των 14 αντιπροέδρων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης θα είναι και πάλι υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς, ενώ υποψήφια θα είναι και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, με τους Σοσιαλιστές.