Εικόνες χάους συνεχίζουν να καταγράφονται στο Καζακστάν - Δεκάδες νεκροί, 3.811 συλλήψεις για τα επεισόδια

Εικόνες χάους συνεχίζουν να καταγράφονται στο Καζακστάν, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν συνέλαβαν 3.811 άτομα για τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών, συμπληρώνοντας ότι 26 συμμετέχοντες στα επεισόδια σκοτώθηκαν κι άλλοι 26 τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24. Ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν από πυρά, σημείωσε.

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επίσης 33 επιθέσεις εναντίον δυνάμεων της Πυροσβεστικής και 30 οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές. «Ταραξίες επιτέθηκαν με πέτρες και πυροβόλησαν πυροσβέστες (…) οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να σβήσουν 75 εστίες φωτιάς και να σώσουν 143 ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θα μας αλέσουν στις μυλόπετρες, θα μας φτύσουν»

Σε παραλήρημα κατά αδιευκρίνιστων «εχθρών» προέβη στο μεταξύ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με αφορμή το χάος στο Καζακστάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το Καζακστάν είναι μια απόπειρα επίθεσης στα μετασοβιετικά κράτη περιμετρικά της Ρωσίας. Θέλουν να πνίξουν τη Ρωσία στο αίμα. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά: εάν η Ρωσία καταρρεύσει, τότε ούτε θα καταλάβουμε καν, πού θα βρεθούμε. Απλώς θα περάσουν από πάνω μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουκασένκο σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», χωρίς να διευκρινίσει εάν υπονοεί τη Δύση ή ποιες ακριβώς χώρες.

«Θα μας αλέσουν στις μυλόπετρες και θα μας φτύσουν. Γι’ αυτό όποιο κι αν είναι το κόστος, πρέπει να διατηρήσουμε το κέντρο του πολιτισμού μας, το κέντρο της Ορθοδοξίας μας και όχι μόνο. Εκείνα τα εδάφη, που σήμερα βρίσκονται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο αμφιλεγόμενος, μεταξύ άλλων και για τις ακραίες εκφράσεις του, ηγέτης της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα ο Λουκασένκο υποστήριξε δημόσια την εκδοχή του προέδρου του Καζακστάν Κάσιμ Τοκάγεφ περί «ξένης επίθεσης», κάνοντας λόγο για μυστικές υπηρεσίες «που δημιούργησαν αυτή την αναταραχή», χωρίς και πάλι να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, περιγράφοντας μόνο «το δώρο, που θα δίναμε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως την Ουκρανία», εάν δεν αποφασιζόταν η αποστολή ειρηνευτικού σώματος αποτελούμενου από 2.500 στρατιωτικούς του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) υπό ρωσική διοίκηση.

Όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, ο Λευκορώσος πρόεδρος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις τηλεφωνικές συνεννοήσεις μέχρι την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός της οποίας Νικόλ Πασινιάν έχει την περίοδο αυτή την προεδρία του ΟΣΣΑ.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, κατά τις πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα από τα κύρια καθήκοντα των δυνάμεων που θα σταλούν, είναι «να αποτραπεί η διείσδυση συμμορίτικων σχηματισμών από το εξωτερικό, ώστε οι ίδιοι οι Καζάκοι, ο λαός αυτής της χώρας, να μπορέσει να λύσει μόνος του τα εσωτερικά του προβλήματα», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

 

Αλεξάντερ ΛουκασένκοαναταραχέςδιαδηλωτέςΚαζακστάν