Nα καταστήσει υποχρεωτική την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της covid-19 για όσους εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, αποφάσισε χθες, Σάββατο 11/12, Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.
Η απόφαση, την οποία πρέπει να επικυρώσουν οι άλλοι εννέα δικαστές του Ομοσπονδιακού Ανώτατου δικαστηρίου,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντά σε αίτημα του κόμματος Rede Sustentabilidade (κεντροαριστερά).
Η υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας, η Anvisa, είχε συστήσει να ζητείται υγειονομικό διαβατήριο σε όλους όσοι φτάνουν στη χώρα, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα του Όμικρον, ενώ αναμένεται μεγάλος αριθμός τουριστών ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.
Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε απορρίψει το μέτρο την Τρίτη, προτιμώντας την επιβολή καραντίνας πέντε ημερών σε όλους τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, ένα μέτρο που επίσης συνέστησε η Anvisa.
Ο δικαστής Λούις Μπαρόσο εκτίμησε στην απόφασή του ότι μόνο «οι ταξιδιώτες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους» και όσοι προέρχονται από χώρες όπου δεν γίνεται μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύει και για «εξαιρετικούς ανθρωπιστικούς λόγους».
Ο Μπολσονάρου, που δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί κατά της covid-19, είναι αντίθετος σε κάθε μέτρο το οποίο θεωρεί ότι καταπιέζει τους Βραζιλιάνους.
Το υγειονομικό πιστοποιητικό απαιτείται ήδη για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο.
Η Βραζιλία έχει καταγράψει περισσότερους από 615.000 νεκρούς από covid-19 από την αρχή της πανδημίας και βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό νεκρών, μετά τις ΗΠΑ.
Με το 65% των 213 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει ανοσοποιηθεί, η χώρα βλέπει τον αριθμό των νέων μολύνσεων και των θανάτων να μειώνεται τους τελευταίους μήνες.