Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (5/3) ένας άνδρας στη Νότια Κορέα μαχαίρωσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Μαρκ Λίμπερτ, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε στην Σεούλ και είχε ως αντικείμενο την επανένωση της Νοτίου με την Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ο 55χρονος δράστης ήταν ντυμένος με την παραδοσιακή ενδυμασία της Κορέας και λίγο πριν μαχαιρώσει στο πρόσωπο τον Λίμπερτ φώναξε συνθήματα υπέρ της επανένωσης Νοτίου και Βόρειας Κορέας και κατά των στρατιωτικών ασκήσεων που διοργανώνουν από κοινού οι ΗΠΑ με τη Νότιο Κορέα. Πρόκειται για τον Κιμ Κι Τζονγκ, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Το 2010 είχε επιτεθεί στον Πρέσβη της Ιαπωνίας στη Σεούλ, πετώντας του μπετόν, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαρία Χαρφ, δήλωσε σχετικά: “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη βίας”.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο Reuters, περιέγραψε το περιστατικό: “Πολλοί άνθρωποι έσπευσαν με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Ο πρεσβευτής προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει από τη θέση του. Υπήρχαν ίχνη αίματος πίσω του. Έφερε μια βαθιά πληγή μήκους περίπου 17 εκατοστών στο δεξί μέρος του προσώπου του”.

Τέλος, η Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκεούν-Χίε, εξήγησε πως “η επίθεση κατά του Αμερικανού πρεσβευτή αποτελεί επίθεση στη συμμαχία Νότιας Κορέας-ΗΠΑ”.

επίθεσηΗΠΑΜαρκ ΛίμπερτμαχαίριΝότια Κορέαπρέσβης