Η Μέρκελ φεύγει, ο Σολτς έρχεται - Τρικομματική κυβέρνηση μετά από 71 χρόνια στη Γερμανία

Ο Όλαφ Σολτς ετοιμάζεται να παραλάβει το τιμόνι της καγκελαρίας στη Γερμανία από την Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την σύσταση μίας κυβερνητικής συμμαχίας, που αποβλέπει στην αναζωογόνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση ψηφιακών τεχνολογιών, ως προτεραιότητες, ενώ είναι η πρώτη τρικομματική κυβέρνηση μετά 71 έτη.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες εντατικών διαβουλεύσεων, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς θα παρουσιάσουν στις 15:00 ώρα Γερμανίας τη συμφωνία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ οι λεπτομέρειες θα δοθούν λίγο αργότερα στη δημοσιότητα.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία από την δεκαετία του 1950 και θα αποκλείσει από την εξουσία, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία κατά τα τελευταία 16 χρόνια.

Η νέα κυβερνητική συμμαχία διαθέτει πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ, όπου αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως τα μέλη των κομματικών εταίρων εγκρίνουν τη συμφωνία. Το μείγμα των προτεραιοτήτων του τριμερούς συνασπισμού – του πρώτου που δοκιμάζεται σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία – περιλαμβάνει από επιθετικές επενδύσεις στην προστασία του κλίματος έως την αύξηση των κατώτατων μισθών και τη μείωση των δαπανών για το χρέος. Αλλά η κυβέρνηση Σολτς καλείται να πέσει εξ’ αρχής με τα μούτρα στη δουλειά, καθώς η πανδημία δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο στη Γερμανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τις επιπτώσεις από το Brexit και τις εντάσεις στην ανατολική πλευρά της.

Ο ρεαλιστής Σολτς, που μοιάζει -σύμφωνα με αναλυτές – βγαλμένος από το καλούπι της Μέρκελ, διαθέτει μακρά εμπειρία, που απέκτησε ως υπουργός Οικονομικών, δήμαρχος του Αμβούργου και εξέχων στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά πολλά από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη κι οι διαφορετικές απόψεις των εταίρων του συνασπισμού επί σειράν θεμάτων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενων συγκρούσεων.

Πώς θα γίνει η μοιρασιά των υπουργείων

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που ζητούσε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνια σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της γερμανικής βιομηχανίας και των υποδομών της χώρας, ετοιμάζεται να αναλάβει υπερυπουργείο που θα επιβλέπει την οικονομία, τις πολιτικές για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική.

Η Γερμανία δεν αποκλείεται να αλλάξει τόνους στη διεθνή σκηνή αν αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, που έχει ζητήσει ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην παγκόσμια σκακιέρα, αντιτίθεται στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 κι έχει επικρίνει επανειλημμένα την Κίνα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συμφωνία για τη συμμαχία του Σολτς έκλεισε σχετικά γρήγορα για τα γερμανικά δεδομένα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις διαφορές των εταίρων σε τομείς πολιτικής. Σύμφωνα με την Bild, ο Σολτς θέλει μετά την γιορτή του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου) να γίνει Καγκελάριος.

 

Διαβάστε σχετικά: Γερμανία: SPD, Πράσινοι & Ελεύθεροι Δημοκράτες παρουσιάζουν συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

 

 

ΚαγκελαρίαΜέρκελμοιρασιά υπουργείωνΣολτςΤρικομματική κυβέρνηση