Λευκορωσία: Εκκενώθηκαν δύο καταυλισμοί μεταναστών στο Μπρούζγκι

Οι μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας έφυγαν από τους δύο καταυλισμούς κοντά στο Μπρούζγκι και πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν από τις λευκορωσικές αρχές σε αποθήκες, μακριά από το σημείο.

Χιλιάδες μετανάστες έστησαν αυτοσχέδιους καταυλισμούς την περασμένη εβδομάδα και πολλοί προσπάθησαν να περάσουν στην Πολωνία από διάφορα σημεία, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούσαν να τους σταματήσουν.

Η εκκαθάριση των καταυλισμών σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην κρίση αυτή και την αντιπαράθεση μεταξύ Μινσκ και Βρυξελλών.

Το λευκορωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta μετέδωσε ότι οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στο δάσος μεταφέρθηκαν σε μια αποθήκη, μακριά από τα σύνορα. Ένας εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής επιβεβαίωσε ότι οι καταυλισμοί εκκενώθηκαν. «Είναι πλέον άδειοι, οι μετανάστες πιθανότατα μεταφέρθηκαν στο επιμελητειακό-διαμετακομιστικό κέντρο που δεν απέχει πολύ από το συνοριακό πέρασμα του Μπρούζγκι», είπε.

«Δεν υπήρχαν άλλοι τέτοιοι καταυλισμοί (…) αλλά υπήρχαν ομάδες που εμφανίζονταν σε άλλα μέρη, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα. Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες (…) Υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι εδώ γύρω, αλλά είναι προφανές ότι αδειάζουν (τους καταυλισμούς)», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Το Μινσκ διαψεύδει ότι υποκίνησε ένα μεταναστευτικό κύμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούσαν κάθε νύχτα να περάσουν τα σύνορα και συγκρούστηκαν με τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας. Περίπου δέκα άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν μέσα στο ψύχος.

Η εκκένωση των καταυλισμών σημειώνεται σε μια περίοδο εντατικών διπλωματικών προσπαθειών. Το τελευταίο τριήμερο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μίλησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, έναν ηγέτη με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν κάθε σχέση.

«Παραπληροφόρηση»

Νωρίτερα η Λευκορωσία γνωστοποίησε ότι ο Λουκασένκο πρότεινε στη Μέρκελ ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης, με βάση το οποίο η ΕΕ θα παραλάβει 2.000 μετανάστες ενώ το Μινσκ θα στείλει πίσω στις πατρίδες τους τους υπόλοιπους 5.000.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με τη Λευκορωσία για την τύχη των μεταναστών, ενώ αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» την «είδηση» ότι η ΕΕ θα παραλάβει 2.000 μετανάστες.

Μια πηγή της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι το Βερολίνο δεν έχει καταλήξει σε καμία συμφωνία με τον Λουκασένκο για την επίλυση της κρίσης. «Η κατάσταση στα σύνορα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Γερμανία δεν ενεργεί μόνη της», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αποδοκίμασε οποιαδήποτε προσπάθεια επίσημης διαπραγμάτευσης με το καθεστώς του Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «νομιμοποίησή» του.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όποια απευθείας συνομιλία με τον Λουκασένκο τον βοηθά επειδή νομιμοποιεί το καθεστώς του», είπε στους δημοσιογράφους ο Μοραβιέτσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός μίλησε νωρίτερα με τον Ιρακινό ομόλογό του, τον Μουστάφα αλ Καντίμι ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό των Ιρακινών επίδοξων μεταναστών, ενώ θα συνεχιστεί και η απαγόρευση πτήσεων από τη Βαγδάτη προς το Μινσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λευκορωσίαμεταναστευτικό