Ενδείξεις ότι ο Ερντογάν είναι πολύ άρρωστος. Τίθεται θέμα ηγεσίας στην Τουρκία; - Tο δημοσίευμα του Foreign Policy

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα δημοσιεύματα που θέλουν την κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν να μην είναι σε καλή κατάσταση.

Αυτό μάλιστα μαρτυρούν και ορισμένα βίντεο που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας έντονο εκνευρισμό στον Τούρκο πρόεδρο που θέλει πάντα να δείχνει άτρωτος.

Αυτή τη φορά το Foreign Policy αναφέρει ότι «ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας». Και μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος πράγματι να είναι ευάλωτος, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ένα βίντεο, για παράδειγμα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του για να ανέβει μία σκάλα, ενώ σε ένα άλλο ο Ερντογάν φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες περπατώντας στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σε ένα άλλο βίντεο, που έκανε μεγάλη αίσθηση τον περασμένο Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να ζαλίζεται και να είναι έτο0ιμος να λιποθυμήσει, ενώ μπερδεύει τα λόγια του κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε σε μέλη του ΑΚΡ.

Πάντως, παρά τις εικόνες και τις φήμες που κυκλοφορούν στην Τουρκία για αναπνευστικά προβλήματα και εμφύτευση εσωτερικού απινιδωτή το άρθρο επισημαίνει ότι μπορεί να είναι απλά συμπτώσεις ή διαρροές από πολιτικούς του αντιπάλους.

Οι πιθανοί διάδοχοι- Η επόμενη ημέρα

Παράλληλα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζει και τα σενάρια διαδοχής, με τον Χουλουσί Ακάρ να φαίνεται ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλος ισχυρός άνδρας να κυβερνήσει μια Τουρκία μετά τον Ερντογάν, ίσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής των πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου. Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβει ηγεσία. Ο Φιντάν είναι πολύ γνωστός στους Τούρκους, αλλά λειτουργεί κυρίως πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών», σημειώνει ο Steven A. Cook στο Foreign Policy σχολιάζοντας ότι το όνομα του Σοιλού έχει εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

«Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Ερντογάν ή ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί», αναφέρει ο Cook με τους αναλυτές να βλέπουν ότι θα διεκδικήσει τις εκλογές του 2023. «Εάν δεν το κάνει, η τουρκική πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με το status quo ante, ή οι ρωγμές στο AKP μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την αντιπολίτευση, ή η χώρα να γίνει πιο ασταθής ή κάτι άλλο να συμβεί», προσθέτει o ίδιος

 

EρντογάνForeign PolicyάρρωστοςΗΓΕΣΙΑΤουρκία