Την οργή και τις έντονες αντιδράσεις πολλών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του, Πακιστάν Ιμράν Χαν, ο οποίος, σε συνέντευξή του, είπε ότι τα θύματα βιασμού ήταν «ελαφρά ντυμένα».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Axios, ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ συνέδεσε τις πράξεις των ανδρών με την ενδυμασία των γυναικών, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνα απλουστευτικές» από περίπου δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη.
«Εάν μια γυναίκα είναι ελαφρά ντυμένη, αυτό θα έχει κάποια επίδραση στους άνδρες, δεδομένου ότι δεν είναι ρομπότ. Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο Ιμράν Χαν όταν ρωτήθηκε για την επιδημία σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών στο Πακιστάν. Δεν διευκρίνισε για τι είδους ενδύματα μιλούσε, σε μια χώρα όπου οι περισσότερες γυναίκες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες που καλύπτουν όλο το σώμα.
Περισσότερες από δέκα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ των οποίων και η Πακιστανική Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ανεξάρτητο όργανο, τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη για τις απόψεις που εξέφρασε.
Για «επικίνδυνα απλουστευτικές» δηλώσεις κάνουν λόγο οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «είναι επικίνδυνα απλουστευτικές και απλώς ενισχύουν τη γενική άποψη ότι οι γυναίκες είναι συνειδητοποιημένα θύματα και οι άνδρες ανίσχυροι επιτιθέμενοι», επισημαίνουν.
Με αυτές τις δηλώσεις «χορηγείται ατιμωρησία σε εκείνους που είναι ένοχοι για βιασμούς, σοδομισμούς και επιθέσεις», σχολίασε ο Καραμάτ Άλι, υπεύθυνος του Πακιστανικού Ινστιτούτου Εργασίας, Εκπαίδευσης και Έρευνας, που υπέγραψε επίσης την ανακοίνωση.
«Ανατριχιάζω με την ιδέα ότι πολλοί βιαστές αισθάνονται ασφαλείς σήμερα» καθώς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «εγκρίνουν το έγκλημά τους», έγραψε στο Twitter η Κανουάλ Άχμεντ, μέλος μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών.
Στις αρχές Απριλίου ο Ιμράν Χαν είχε και πάλι συνδέσει τον βιασμό με τα ρούχα που επιλέγουν να φορέσουν οι γυναίκες. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες καλύπτουν το σώμα τους στο Ισλάμ είναι για να αποφύγουν τις προκλήσεις.
Τα θύματα βιασμού συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία στο Πακιστάν και οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σπανίως ερευνώνται σοβαρά. Μεγάλο μέρος της χώρας ζει με βάση τον πατριαρχικό «κώδικα τιμής» που συστηματικά καταπιέζει τις γυναίκες.