Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία: «Να πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω στον Πούτιν»

Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να ικανοποιείται από τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα στείλουν πίσω τους Ρώσους χειριστές των S-400, καθώς η Άγκυρα απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, δήλωσε το εξής: «Το καλύτερο δείγμα καλής θέλησης που μπορεί να στείλει η Τουρκία είναι να πακετάρει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και να τους στείλει πίσω στην αποθήκη του Πούτιν. Η στέγαση αυτών των οπλικών συστημάτων είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει εναλλακτικές στην Άγκυρα και ότι οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να λυθεί το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι θέμα ούτε τεχνικών ούτε πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν θα εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

 

S-400ΗΠΑΡωσίαΤουρκία