Τελεσίγραφο 90 ημερών από Μπάιντεν στη CIA: Βρείτε εάν ο κορωνοϊός ξέφυγε από εργαστήριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή έκθεσης για την προέλευση του νέου κορωνοϊού στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, καλώντας τες να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση σχετικά με το από που προήλθε τελικά ο SARS-CoV-2.

Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, χωρίς να παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κρατά το Πεκίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

WSJ: Συμπτώματα ήδη από το 2019 είχαν εμφανίσει τρεις ερευνητές στην Ουχάν

Τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές Αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, όπως ανέφερε σε άρθρο της, την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, η Wall Street Journal (WSJ) επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή -που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να νοσήσουν ταυτόχρονα τρία άτομα που εργάζονται υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας στο εργαστήριο», σχολίασε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην επικεφαλής ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διερεύνησε την προέλευση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι μάλλον απίθανο να νόσησαν από γρίπη τα άτομα που εργάζονται σε ένα τέτοιο εργαστήριο που διεξάγει έρευνες με νυχτερίδες για κορωνοϊό, ειδικά από τη στιγμή που κατέληξαν με πολύ χειρότερα συμπτώματα σε νοσοκομείο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της Covid-19.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες-μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας, στην οποία «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και η οποία «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Ουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται «περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Πρέπει δε, να σημειωθεί το γεγονός πως η Κίνα κατά το τελευταίο διάστημα, αρνείται την περαιτέρω διεθνή έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Παραδοχή Φάουτσι για αμερικανική χρηματοδότηση στο εργαστήριο της Ουχάν

Στο μεταξύ, ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, παραδέχτηκε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο πέντε ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορωνοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Ενώπιον εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη, ο Άντονι Φαούτσι δήλωσε η χρηματοδότηση διοχετεύτηκε στην κινεζική ερευνητική δομή μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (EcoHealth Alliance), χρηματοδοτώντας μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορωνοϊό».

Ο ίδιος αρνήθηκε εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορωνοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

 

εργαστήριοΚίναΚορωνοιόςμυστικές υπηρεσίεςΟυχάνΠροέλευσηΤζο Μπάιντεν