Το Video "ομολογίας" του Προτασέβιτς: Εξαναγκασμό & ξύλο καταγγέλλει ο πατέρας του...

Ο πατέρας του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη στο Μινσκ αφού το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο γιος του εξαναγκάστηκε σε “ομολογία” και συμμετοχή στο video, που αναρτήθηκε χθες Δευτέρα στο διαδίκτυο, όταν η ανησυχία για την τύχη και την κατάσταση του φούντωναν, μαζί με τη διεθνή κατακραυγή για την πρωτοφανή κατασκοπική επιχείρηση σύλληψής του.

Στο video στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν φαίνονται χτυπήματα στο πρησμένο πρόσωπό του και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.

Ο αντιφρονούντας νεαρός δημοσιογράφος, που έχει την έδρα του στη Λιθουανία και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν την Κυριακή με την  Λευκορωσία να πραγματοποιεί “κρατική αεροπειρατεία. Έστειλε μάλιστα και ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει την πτήση της Ryanair που ξεκίνησε από την Αθήνα, με προορισμό το Βίλνιους και η  οποία τελικά λίγο πριν το Βίλνιους της Λιθουανίας άλλαξε πορεία και  προσγειώθηκε στο Μινσκ, όπου ακολούθησε η αδιανότητη σύλληψη και ο έλεγχος όλων.

«Τον εξανάγκασαν», λέει ο πατέρας του Ρόμαν Προτασέβιτς

Ο 26χρονος Προτασέβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτασέβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.

«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα», δήλωσε ο Ντμίτρι Προτασέβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας όπου διαμένει με τη σύζυγό του.

«Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός», πρόσθεσε. «Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν».

Ο Ντίτρι Προτασέβιτς σημείωσε: «Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς κρατείται σε φυλακή του Μινσκ και διέψευσε πως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν χθες Δευτέρα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, καθώς και της συντρόφου του, ενώ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες αυστηρότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία, οπότε και ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της. Παράλληλα απαγόρευσαν στις λευκορωσικές εταιρείες να πετούν στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε εκπλαγεί που η τύχη ενός ανθρώπου σημαίνει τόσα πολλά και ότι θεωρείται σημαντικός από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ντμίτρι Προτασέβιτς. «Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Λευκορώσους». «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν μια πράξη εκδίκησης για να προειδοποιηθούν άλλοι: δείτε τι μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε. και πρόσθεσε: «Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει».

Στην Λευκορωσία, όπου το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, του “τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης”, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες και η χώρα είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου ισχύει η θανατική ποινή. Ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος και η σύντροφός του, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές από 15 χρόνια κάθειρξη, έως και ισόβια, ενώ ο ίδιος με το που αντιλήφθηκε το τι συνέβαινε με στόχο τον ίδιο εν πτήση, δήλωσε σε συνεπιβάτες του, πως τον “περιμένει η θανατική του καταδίκη”…

 

 

«Κρατική αεροπειρατεία»Video ομολογίαςΕ.Ε.θανατική ποινήκαθεστώς ΛουκασένκοπατέραςπράκτορεςΡομάν ΠροτάσεβιτςσύλληψηΣύντροφος