Έκκληση Παλαιστίνης στον ΟΗΕ για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας: Εκεχειρία ζητά η Ε.Ε-Διαφοροποιείται η Ουγγαρία

Το γεγονός ότι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας», γνωστοποίησε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.

Ανοιχτό για λίγες μόνο ώρες το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας, έκλεισε σήμερα από το Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η είσοδος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δικαιολόγησε το κλείσιμο του περάσματος επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων – την τέταρτη συνεδρίαση τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης» που διαπράττει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τρεις προτεινόμενες δηλώσεις που συνέταξαν η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με την Ουάσινγκτον να τις κρίνει «αντιπαραγωγικές» στις παρασκηνιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης των οποίων ηγείται.

Μπορέλ: «Να τερματιστεί άμεσα η βία»-Υπέρ της θέσης όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε με εξαίρεση την Ουγγαρία

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε σήμερα τον “άμεσο τερματισμό κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δήλωση που υποστηρίχτηκε από 26 από τα 27 κράτη μέλη, όχι όμως από την Ουγγαρία.

“Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ένα σημείο διέλευσης προς τη Γάζα, που προοριζόταν για μια πρώτη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, άνοιξε για μερικές ώρες σήμερα στο Κερέμ Σαλόμ, αλλά έκλεισε ξανά από το Ισραήλ μετά τις ρίψεις παλαιστινιακών οβίδων. Ωστόσο, ο ΟΗΕ έκρινε αυτό το σημείο διέλευσης “απαραίτητο έπειτα από εννέα ημέρες κρίσης”.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκρινε “απαράδεκτο” τον “μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών” στη σύγκρουση.

Από την αρχή των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου, 213 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά και περισσότεροι από 1.440 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστινιακό απολογισμό.

Στο Ισραήλ, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί και 294 τραυματίστηκαν μετά τις ρίψεις πυραύλων.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (…), αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η ασφάλεια των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών “απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση”. Ακόμα κι αν η προτεραιότητα είναι να ο τερματισμός της βίας, ο Μπορέλ δηλώνει ότι θα χρειαστεί μετά να “αποκατασταθεί ένας πολιτικός ορίζοντας”.

Διαφοροποιείται η στάση της Ουγγαρίας

Ο Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία της στήριξης της Ουγγαρίας στην ευρωπαϊκή θέση, η οποία έγινε δεκτή από τα άλλα κράτη μέλη.

“Θα ήθελα όλοι να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη γενική κατεύθυνση της συζήτησης. Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτό που έχει γραφτεί”, δήλωσε.

Για τη Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη σύγκρουση είναι “μεροληπτικές και μη ισορροπημένες”.

“Υπάρχει ανάγκη η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στους δημοσιογράφους λίγο πριν πάρει τον λόγο ο Μπορέλ. “Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Η στάση αναμονής δεν είναι επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μέσω της συγκλίνουσας πίεσης την παύση των εχθροπραξιών το ταχύτερο δυνατό. Η ΕΕ πρέπει να το πει, πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της”, συμπλήρωσε ο Λε Ντριάν.

 

ΓάζαΖοζέπ Μπορέλ. ΟυγγαρίαΙσραήλΟΗΕΠαλαιστίνη