Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνης-Ισραήλ: Είκοσι νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον είκοσι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι εννέα παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι αυτή την ώρα μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 65 άτομα τραυματίστηκαν στο πλαίσιο αυτών των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Επισημαίνεται ότι σειρήνες προειδοποίησης για εκτόξευση πυραύλων ήχησαν το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις, λίγα λεπτά μετά το τελεσίγραφο που εξέδωσε η Χαμάς, καλώντας το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από δύο σημεία ανάφλεξης στην πόλη.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκέτας. Η Οργάνωση ανέφερε ότι «χτύπησε» την Ιερουσαλήμ ως απάντηση στα «εγκλήματα και την επιθετικότητα του Ισραήλ στην Ιερή Πόλη και την παρενόχληση του λαού μας στο Σεΐχ Τζαράχ και στο Τζαμί Αλ-Άκσα».

Συνολικά πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά την Δευτέρα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αντίποινα.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε πως ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters πως άκουσε τρεις εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ. Δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ

Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν σήμερα το απόγευμα το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν το πρωί στην Πλατεία Τεμενών και έπειτα από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες από τη Γάζα, και συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές. Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας

Ενόψει των γεγονότων αυτών, την ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στα Ιεροσόλυμα εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη χρήση βίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι «η Ελλάδα εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στα Ιεροσόλυμα τις τελευταίες ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Λωρίδα ΓάζαςνεκροίΠαλαιστίνηΥΠΕΞ