Θρήνος στο Ισραήλ για τους 45 νεκρούς - Ημέρα εθνικού πένθους η Κυριακή

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στο ποδοπάτημα στη γιορτή του Λαγκ Μπα Ομέρ στους πρόποδες του όρους Μερόν, όταν παγιδεύτηκαν σ’ έναν συνωστισμένο διάδρομο, ενώ150 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι Αρχές του Ισραήλ κήρυξαν την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους κι άναψαν το πράσινο φως για να γίνουν οι κηδείες όσων θυμάτων ταυτοποιήθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η έρευνα που ξεκίνησε θα διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία, μια από τις χειρότερες εν καιρώ ειρήνης που γνώρισε η χώρα, όπως είπε κατά την επίσκεψή του στο σημείο.

Ένας από τους επιζώντες είπε στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι την ώρα της τραγωδίας ένιωσε λες και ξέσπασε ένα ανθρώπινο κύμα: «τα σώματά μας παρασέρνονταν, άνθρωποι τινάζονταν στον αέρα, άλλοι συνθλίβονταν στο έδαφος». Μέσα στο χάος που ακολούθησε γιατροί και νοσοκόμοι πάσχιζαν να φθάσουν στους τραυματίες για να τους περιθάλψουν.

Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία

Ο χώρος του προσκυνήματος στους πρόποδες του όρους Μερόν περιλαμβάνει διάφορα σημεία συγκέντρωσης με σκηνές που συνδέονται μέσω ενός δικτύου μονοπατιών και διαδρόμων. Κι ήταν σ’ έναν απ’ αυτούς τους διαδρόμους όπου ξεκίνησε το ποδοπάτημα περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες η τραγωδία ξεκίνησε όταν η αστυνομία έκλεισε τον διάδρομο πλάτους τριών μέτρων. Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι ορισμένα άτομα γλίστρησαν σε σκαλιά συμπαρασύροντας δεκάδες άλλα, κάτι που όμως δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Ένας τραυματίας είπε ότι μια σειρά ανθρώπων στην πρώτη γραμμή του πλήθους απλώς κατέρρευσε και «σχηματίστηκε μια πυραμίδα σωμάτων, με το ένα να στοιβάζεται πάνω στο άλλο. Εγώ ήμουν στη δεύτερη σειρά. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου», δήλωσε στο Reuters.

Ο Ντοβ Μαϊζελ της εθελοντικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών United Hatzalah είπε στο BBC ότι στα 30 χρόνια της θητείας του δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. «Ήταν μια σουρεαλιστική σκηνή, οι ομάδες μας έκαναν καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) σε πάνω από 20 άτομα με περιορισμένες δυνατότητες απομάκρυνσης από το σημείο, επειδή επικρατούσε τόσος συνωστισμός», είπε. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ένα οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία εμπόδιζε τον κόσμο να αποχωρήσει από το σημείο.

Οι προειδοποιήσεις που έπεσαν στο κενό

Η αρμόδια κρατική υπηρεσία του Ισραήλ είχε προειδοποιήσει το 2008 και το 2018 για τον κίνδυνο να επισυμβούν τέτοιες καταστροφές στο σημείο του προσκυνήματος. Σύμφωνα με τους New York Times είχε επισημάνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τους «δρόμους και τα μονοπάτια που είναι στενά και ακατάλληλα να εξυπηρετήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσκυνητών».

Αυτό που άλλαξε φέτος ήταν ότι οι Αρχές στα μέτρα πρόληψης για την πανδημία της Covid-19 αποφάσισαν να ανάψουν σε χωριστά σημεία οι εορταστικές πυρές κι αυτό, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μπορεί να προκάλεσε απρόσμενα σημεία μποτιλιαρίσματος για τους πεζούς.

Χιλιάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή μετά την τραγωδία, προτού βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πλήθους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η «σοβαρή» έρευνα, που υποσχέθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα εστιάσει σε τυχόν λάθη ή παραλείψεις της αστυνομίας. Ο επικεφαλής της στην περιοχή, Σιμόν Λαβί, είπε σε δημοσιογράφους στο σημείο ότι αναλαμβάνει προσωπικά «την συνολική ευθύνη για τα καλά και τα κακά» και είναι έτοιμος για την έρευνα. Αργότερα είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί του είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν σε μια «τραγική νύχτα».

Αρκετοί Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων στο ποδοπάτημα στο Όρος Μερόν

Μεταξύ των θυμάτων, είναι και αρκετοί Αμερικανοί πολίτες, που περιλαμβάνονται σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους ή που τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο Ισραήλ, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν αρκετοί Αμερικανοί πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στην τραγωδία που έγινε στο όρος Μερόν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

«Η αμερικανική πρεσβεία συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν και άλλοι Αμερικανοί πολίτες που έχουν επηρεαστεί και παρέχει κάθε δυνατή προξενική βοήθεια στους Αμερικανούς που έχουν πληγεί και τους οικείους της. Σε ένδειξη σεβασμού προς τις οικογένειες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεν έχουμε άλλα σχόλια».

 

 

ημερα πενθουςθρήνοςθρησκευτική εορτήΙσραήλκηδείες θυμάτωννεκροίτραυματίες