Κορωνοϊός: Μόλις το 7,1% του παγκόσμιου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο - Καμπανάκι από την Ινδία

Η πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ινδία με την πανδημία, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τον ρυθμό εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Χτες, Μ. Τετάρτη, καταγράφηκαν καταγράφηκαν 379.257 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 3.645 θάνατοι. Σε σχέση με τα 700 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας, ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλός -όσο μπορεί να το πει αυτό κανείς για χιλιάδες ανθρώπους που χάνονται… Το μείζον πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή η διασπορά της επιδημίας.

Η Ινδία μετράει 18 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα, έχοντας «πάρει» το αρνητικό ρεκόρ ημερήσιας καταγραφή κρουσμάτων.

Με χορηγημένες 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, η εμβολιαστική κάλυψη με δύο δόσεις φτάνει μόλις το 1,9% του πληθυσμού και με μία το 9,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Παρά το ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εμβολίων και φαρμάκων στον κόσμο, η Ινδία αδυνατεί να καλύψει τις εμβoλιαστικές ανάγκες του πληθυσμού της.

Προειδοποίηση ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα, Μ. Πέμπτη, ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε». Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε είπε συγκεκριμένα:

«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα.».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη. Θεωρείται «στέλεχος ενδιαφέροντος» και όχι «στέλεχος ανησυχίας», όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.

Η συλλογική ανοσία
Πέρα απ’ αυτή καθαυτήν τη θανατηφόρα απειλή που συνιστά ένας τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, όπως αυτός που σημειώνεται στην Ινδία, υπάρχει κι ένας άλλος πολύ μεγάλος κίνδυνος. Όσο διασπείρεται ο κορωνοϊός σε μεγάλη κλίμακα, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη που δεν καλύπτεται ή καλύπτεται μερικώς από τα εμβόλια.

Ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος ανέφερε ότι  οι μεταλλάξεις και τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος για μεταλλάξεις που δεν καλύπτονται από τα εμβόλια. Σκεφτείτε τι σημαίνει ότι έχουμε στην Ινδία 300.000 κρούσματα ημερησίως. Είναι αυταπάτη η πεποίθηση ότι οι πλούσιες χώρες που έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος των εμβολίων, μπορούν να υψώσουν τείχος απέναντι στον κορωνοϊό. Αν δεν εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη.»

Ο εμβολιασμός παγκοσμίως

Για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία (ανοσία της αγέλης) απαιτείται να εμβολιαστεί ή αν να νοσήσει το 70% του πληθυσμού μιας κοινότητας. Ειδικοί προειδοποιούν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πολλές εκτιμήσεις αναφορικά με τους στόχους ανοσοποίησης που απαιτούνται για την ανοσία αγέλης ίσως έχουν υπεραπλουστευθεί, απουσία επαρκών επιστημονικών δεδομένων για την ικανότητα των εμβολίων να ανακόψουν τη μετάδοση. Η χρήση εμβολίων με μέτρια αποτελεσματικότητα ενδεχομένως θα απαιτήσει την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων.

Όπως και να έχει, αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ πίσω. Μόλις το 7,1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg. Συνολικά έχουν χορηγηθεί 1,08 δισεκατομμύριο δόσεις. Καθημερινά χορηγούνται 20,3 εκατομμύρια δόσεις.

Τα ποσοστά του πληθυσμού που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ανά χώρα είναι τα εξής:

-Το Ισραήλ είναι στο 59,6%

-Η Χιλή στο 42,1%.

-Οι ΗΠΑ στο 43%.

-Η Μεγάλη Βρετανία στο 50,8%

-Ο μέσος όρος της ΕΕ στο 22,6%

-Η Ελλάδα στο 19,6%.

ΙνδίαΚορωνοιόςΠΟΥ